26.3.2018

VARTTII VAILLE VUODEN (9 KUUKAUTTA)

Kahdeksan ja yhdeksän kuukauden välissä N on viimein vaihtanut nelivetoon, vaikka on osannut kontata jo pitkään. Nykyään tyttö ryömii harvoin ja kulkee suurimman osan ajasta kontaten. Myös tukea vasten kävely on edennyt hurjasti ja nyt N liikkuu sohvan päästä päähän ihan huomaamattomasti, ja nappaa toisinaan kiinni kävelykärrystä, jonka kanssa ei tarvitse enää apua kuin kääntymisessä. Tuetta seisominen on tosi kivaa ja pikkuhiljaa N nousee matalemmalta ja matalemmalta seisomaan, joten mä seuraan vähän kauhistuneena, että milloin tämä nousee ensimmäistä kertaa keskeltä lattiaa. Kuten arvelin, mitään kypäriä me ei kehotuksista huolimatta tälläkään kertaa ostettu, vaan N on oppinut nopeasti pienen varovaisuuden ja osaa jo laskeutua ketterästi alas. Vielä kun muistaisi, että poikien pieneen nojatuoliin kiivetessä ei voi istahtaa ihan miten tahtoo. 

Viime kuussa N tunnisti nimensä, mutta nyt alkaa selvästi hahmottua muukin puhe ja neiti tunnistaa joitain "Missä on asia X?" -kysymyksiä sekä pieniä, helppoja lauseita, kuten vaikka "Ota pois suusta", "Anna pusu" tai "Miten Janniina vilkuttaa?". Ensimmäisinä sanoja vielä odotellaan, mutta N tarkkailleen kovin mun suuni liikkeitä, joten jotain pientä hakemista sen suhteen alkaa olla.

N on tarkka. Mun isä laittoi eilen N:n eteen kolme Talk-murua ja yhden Bonan Nutristarsin. Monen monta kertaa ja vaihtaen aina järjestystä. N kävi katsellaan läpi koko rivin, saattoi olla jo sormet Talk-murulla, mutta huomatessaan Nutristarsin vaihtoi sitten kuitenkin tähän. Ja aina vain uudestaan. Tyttö siis tietää mitä tahtoo ja sehän on tämän luonteesta jo todella tullut ilmi.

Vaatteissa käytetään edelleen kokoa 74 ja vaipat ovat yhä kokoa 4. 

Päivisin jaksan hyvin, mutta öisin oon jotenkin tosi väsynyt ja siksipä N siirtyy perhepetiin lähes aina heti ensimmäisestä syötöstä, usein kello 00 - 01 välillä. Nukkumaan tämä menee 20 - 21 välillä ja heräili tavallisesti siinä ennen tai jälkeen seitsemän, kunnes kelloja siirrettiin ja nyt nyt kaksi aamua ollaan herätty vasta kahdeksalta, mikä saa päivän tuntumaan siltä kuin puolet siitä olisi jo kulunut. Ensimmäiset päiväunet nukuttiin ennen n. 9.30 eteenpäin, mutta nyt haetaan tätä rytmiä uusiksi. Toisille päiväunille nukutan ulos 13 aikoihin ja viimeistään 15:30 haen sisälle.

N on ollut todella huono syömään kiinteitä ja mä tein siitä lopulta meille kaikille helpompaa, kun jätettiin purkit nyt ihan kokonaan pois. Toki N on saanut jo parisen kuukautta samaa ruokaa meidän kanssa, mutta syötettynä se upposi ihan yhtä huonosti kuin purkkiruoka. Nykyään meillä on yksi pelkästään sormiruokaileva pikku neiti, jolle maistuu hullun hyvin kaikki mitä eteen annetaan. Ihan lemppareita on kuitenkin varmaan vesimeloni, viinirypäleet, tomaatti, kukkakaali, parsakaali sekä makaroni.

Nyt jään innolla oottelemaan, että lämpötilat tippuu vielä vähän ja loputkin lumet lähtee pihasta niin saadaan vk-vaatteet käyttöön ja päästään ulkoilemaan ihan kunnolla. Luulen nimittäin, että tää on aika menijä sielläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti