25.4.2017

1,5-VUOTIAS SÄHKÖJÄNIS JA YKSI KERROSSÄNKY

Kun saatiin tietää raskaudesta, mulle tuli mieleen asioita, jotka tahdoin muuttaa ennen vauvan syntymää. Yöimetykset tuli lopettaa ja päästä eroon iltatissistä. Tahdoin siirtää E:n syöttötuolista juniorituoliin ja vaihtaa nokkamukin tavalliseen. Oli myös selvää, ettei aiota hankkia toista pinnasänkyä tämän ikäiselle lapselle, koska sille ei varsinaisesti ole enää mitään tarvetta, joten kerrossänky tuli jokin aika sitten ajankohtaiseksi ja pääsin tekemään yhteistyötä yhdessä Veken Kalusteen kanssa. J:hän on nukkunut kerrossängyssä pian kuukauden ja E:n oli tarkoitus siirtyä tähän vasta joidenkin viikkojen päästä, mutta mietittiin makuuhuoneeseen tulevaa, uutta järjestystä eikä jaksettu enää lähteä muuttamaan tätä takaisin, joten jätettiin kamat paikoilleen ja isojen sänkyyn siirtyminen tapahtui vähän vahingossa suunniteltua aiemmin. Mä olin aiemmin myös sitä mieltä, että luovutaan tutista ennen kesää, mutta se on E:lle tosi tärkeä, vaikka onkin ollut monta kuukautta pelkästään unituttina. J oli lähes tämän ikäinen, kun annettiin tutit lintuvauvoille, mutta onhan 1,5-vuotias kuitenkin vielä pieni ja 5/6 toteutetuista muutoksista ihan jees, joten olin nyt lopulta vähän sitä mieltä, että pitäköön tuttinsa. Toisaalta nyt kun pinnasängystä siirtyminen tapahtui odotettua aikaisemmin niin ehkä meille jää vielä aikaa tutin suhteen, jos se alkaakin tuntua E:stä luonnollisemmalta. Pojat on luonteiltaan vaan niin erilaiset, etten tiedä olisiko lintuvauvat yhtään toimiva juttu tällä kertaa. Pari vuotta sitten mä kirjoitin teille esikoisen juniorisänkyyn siirtymisestä ja ajattelin tehdä saman nyt, joten...

Ensimmäinen ilta

Oltiin aiemmin siirretty pinnasänky meidän huoneeseen, kannettu E:n peitto kerrossänkyyn ja kaivettu tälle oma tyyny ensimmäistä kertaa ikinä. Kerrottiin E:lle moneen kertaan, että illalla mennään uuteen sänkyyn ja sinne jäädään nukkumaan. Noin kello 20:40 pojat oli sängyissä ja 20:48 E palautettu omaansa lähes 15 kertaa. Kaksi ensimmäistä palautusta meni sydäntä raastavan itkun kanssa ja loput kikattaen. E:stä oli hirvittävän hauskaa, miten tää talutettiin uudestaan ja uudestaan sänkyyn, kunnes lakattiin sanomasta mitään. Vietiin poika sänkyyn sanomatta sanaakaan ja saatiin vihaisia katseita. Oli seuraavan leikin aika ja E keksi mennä poikien huoneen telttaan, mutta karkailu loppui, kun käänsin teltan oven seinää vasten. 21:25 WhatsApp-ryhmässä kyseltiin menoa ja havahduin siihen, että meillähän oltiin oltu jo hetki hiljaa. Karkailumäärien perässä en pysynyt, mutta nukahtamiseen meni noin 45 minuuttia, mikä on mennyt toisinaan pinnasängyssäkin. Odotin vähintään kahden tunnin nukutusta, hermojen menetystä, öisiä leikkejä ja luovuttamista, mutta tutti piti käydä nostamassa tasan kerran ja muuten E nukkui koko 21:25 - 08:30 rauhallisesti.

Toinen ilta

Pojat meni huoneeseensa noin 20:45. Ensimmäiset karkailut kohdistui leluihin sekä rullaverhoon, ja kun E vihdoin jäi sänkyyn, keksi tämä leikkiä sängyn päässä olevalla leikkikeittiöllä. Tarkemmin ottaen ei edes leikkinyt, vaan istui sängyssä paukuttaen mikroa ja uunia, jotta sai mut huoneeseen. Jonkun aikaa jaksoin, kunnes annoin paukuttaa ihan rauhassa ja siitäkin tuli pian tylsä juttu, kun kukaan ei enää kieltänytkään. Karkailua kesti ehkä puolen tuntia, jonka jälkeen ihana J sai pidettyä pikkuveljensä sängyssä yläsängystä kuuluvien kysymysten avulla. Viimeinen äännähdys tuli 40 minuuttia sänkyyn menemisen jälkeen ja lopulta tuli hiljaista. Varttia myöhemmin Aleksi kävi vetämässä huoneen ovea enemmän kiinni, jolloin E havahtui, mutta nukahti kahden karkailun jälkeen heti uudelleen. Yön aikana E ei herännyt kertaakaan ja aamu alkoi 07:20, mikä on meille tuttua.

Kolmas ilta

Oltiin poikien mummulla, josta lähtö viivästyy aina ja pojat meni poikkeuksellisesti nukkumaan vasta 21:10. Puoli tuntia karkailua ja höpöttelyä, jonka jälkeen oli jo hiljaista lukuun ottamatta yhtä puoliunista "Äiti... Äiti... Tutti?" -kyselyä, kun tutti oli hävinnyt. Silloinkin E painoi pyynnöstä pään kiltisti takaisin tyynyyn ja peittelin pojan uudelleen. Yön aikana toinen pojista nyyhkytti pienen hetken, mutten edes tiedä kumpi se oli ja nyyhkytys loppui lyhyeen. Aamulla E nukkui tavattoman pitkään ja heräsi vasta 08:45.

Neljäs ilta

Sänkyyn 20:40, 50 minuuttia "hihihihih, juoksenpas edeltä takaisin" -leikkiä ja 21:30 hiljaista. Yön aikana E itkeskeli kolmesti ja kahdesti käytiin antamassa tutti, vaikka olisi saattanut löytää sen itsekin. Aamuun asti tämä nukkui omassa sängyssä ja heräsi kahdeksalta.

Viides ilta

20:30 pojat sängyssä, puoli tuntia karkailua ja 45 minuutissa lopulta ihan hiljaista. Alkuyöstä E itkeskeli kerran ilman pupua ja rättiä enkä mäkään löytänyt niitä pimeässä huoneessa lattialta tai peiton seasta, joten nappasin olohuoneesta toisen rätin. Aamu alkoi 07:30.

Kuudes ilta

Iltasadun jälkeen molemmat sängyissä taas 20:30. E karkaili taas 30 minuuttia, mutta 21:00 oli hiljaista, kunnes melkein 21:30 tämä kävi yllättäen kerran ovella. E nukahti heti uudelleen ja nukkui täyden yön heräten noin 08:15.

Seitsemäs ilta

Tuttuun tapaan nukkumaan 20:40 ja puolisen tuntia karkailua sekä leikkikeittiöllä leikkimistä. Kymmenen minuuttia myöhemmin E kävi kerran ovella ja nukahti. Tunnin kuluttua tää huuteli pari kertaa pyörien levottomasti, mutta nukkui muuten 07:30 asti.

Musta meillä on mennyt kivasti ja kuten sanoin, odotin parin tunnin nukutuksia ja leikkimään heräilyä keskellä yötä, joten jos tää tulee jatkossakin menemään näin niin oon kyllä tyytyväinen. Ei tää sellainen unelmasiirtyminen ollut, mitä esikoisen kohdalla, mutten sitä odottanutkaan ja kun yöt on samanlaisia kuin pinnasängyssä nukkuessa niin mulle riittää ihan mainiosti, ettei illalla tarvitse istua nukahtamiseen asti sängyn vieressä ja että yöt ylipäätään nukutaan omassa sängyssä eikä tulla meidän viereen. En nää valittamista eikä karkailukaan kestä loputtomiin. Mun niin isot ja reippaat kerrossänkyläiset!

4 kommenttia

 1. vaikutat tosi järkevältä kasvattajalta :)

  VastaaPoista
 2. Ihana kuulla, että kumpikin pojista viihtyy isojen lasten sängyssä!

  Meillä on kans nyt meneillään sama rumba 1v8kk pojan kanssa. Palautitteko Een aina takaisin sänkyyn vaikka hän vain leikkisi, vai vain silloin jos hän tuli pois huoneesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu vähän mitä teki! Meillä on mm. leikkikeittiö sängyn päädyssä ja E välillä näpytti hellan valoa päälle ja pois, ja välillä paukutti uunin sitä luukkua. :D Sitä annettiin tehdä, koska jos kielsi niin hommasta tuli hauskempaa, mut siihen kyllästy nopeesti, kun kukaan ei reagoinu. Paristi haki laatikosta kirjoja ja leluja niin sillon laitettiin ne yhdessä takas laatikkoon, saateltiin sänkyyn ja peiteltiin uudelleen. :)

   Poista