23.1.2017

KIVEKSET KUIN ILVEKSET

Sen lisäksi, että mä vertailin poikien raskauksia puolenvälin paikkeilla ja listasin kummankin kohdalla puolivuotiaan tarvikkeita ja turhakkeita, mun piti jo kuopuksen pikkuvauva-aikana vertailla poikia näin muuten. Oikeesti vertailullahan ei ole tipan tippaa väliä, vaan molemmat on ihan yhtä tärkeitä, ihan yhtä rakkaita ja ihan yhtä huippuja tyyppejä, mutta kun nää on samalla myös niin saman puun eri oksista veistetyt niin musta on hauska vertailla - etenkin nyt, kun kolmas on tuloillaan ja mun on niin mahdottoman vaikee yrittää miettiä mitä tällä kertaa on luvassa! Lähteekö Sisu kävelemään, kuten E vai puhua pälpättääkö se 1-vuotiaana J:n tavoin? Kasvaako hiukset vielä kerran pidemmäksi ja tuuheammaksi kohdussa (tsekkaappa tää ja tää!) vai saapuuko meille ensimmäinen kalju? Tullaanko meillä suosimaan päivä- vai yöunia? Siksi mä halusin listata vähän sitä, millaisia nää pojat on olleet pieninä.

1) J:n syntyessä kaikki hämmästeli, miten pienellä ihmisellä voi olla se määrä tukkaa. E:n syntyessä lähinnä huvitti, miten luultiin J:n hiuksia pitkiksi, sillä E:llä ne oli vielä paljon pidemmät ja tuuheammat, vaikkakin vähän vaaleammat. J:n hiukset oli lähteneet kokonaan 6 - 7 kuukauden iässä, mutta E:n fleda vain kasvoi kohisten.

2) Siinä missä J nukkui täysiä yöunia parin kuukauden iässä, oli E:llä tuskallisen pitkä, 4,5 kuukautta kestänyt koliikki.

3) J:n päiväunet turhautti todella pitkään, sillä tää nukkui ainoastaa sylissä tai sitten liikkuvassa autossa/rattaissa. Pysähdyit autolla liikennevaloihin, J heräsi. Pysähdyit rattailla juomaan, J heräsi. E puolestaan on ollut ihan superpäiväuninukkuja ja nukkunut muutaman viikon iästä asti parvekkeella tai ulkona. Vauvana viiden tunnin unet meni ihan helposti ja edelleen tää saattaa toisinaan nukkua jopa 3,5 tunnin päiväunet takapihalla. 

4) J:n kanssa imetys oli täysin mutkatonta eikä E:nkään kanssa ollut kipuja, joita toisilla ilmenee. E kuitenkin hylki toista rintaa, sai paljon rintaraivareita ja puklaili usein ruuan jälkeen. Koliikin ja imetyksen takia oma ruokavalio oli suppea ja jossakin vaiheessa imetystä oli pakko alkaa tehostamaan imetysteen avulla.

5) E kannatteli päätään ihan hullun hyvin jo parin kuukauden iässä lattialla maaten, J oli sylivauva, joka ei viihtynyt lattialla ja kannatteli päätään kunnolla vasta neljän kuukauden ikäisenä.

6) J:lle puhkesi ensimmäinen hammas jo 3,5 kuukauden ikäisenä. E:n ensimmäinen hammas tuli läpi tämän ollessa kahdeksan kuukautta.

7) Soseiden syöminen J:n kanssa oli aina paljon helpompaa ja jo ensimmäiset soseet upposi kuin poika olisi syönyt niitä aina. E:llä taas oli järjetön syöttötuoliviha ja lusikkainho, ja musta tuntui, ettei kiinteisiin siirrytä ikinä.

8) E oppi menemään itse istumaan 8 kuukauden iässä, J 10 kuukauden iässä.

9) J on ollut myös hitaampi liikkumisen suhteen, vaikka molemmat lähtivät ryömimään noin 8 kuukauden ikäisenä. E:n ryöminen kesti kaksi päivää, jonka jälkeen tämä lähti jo konttaamaan. J puolestaan oppi konttaamisen vasta 10,5 kuukauden iässä. E käveli tukea vasten kahdeksankuisena ja ilman tukea jo 10,5-kuisena. J otti askeleita tukea vasten 1-vuotiaana ja oli noin 1v 3kk lähtiessään kävelemään.

10) J söi omatoimisesta 1v 2kk, E 10 - 11 kuukauden välillä.

11) Noin vuoden ja kahden kuukauden iässä J:ltä tuli suunnilleen 50 sanaa tai sanaa tarkoittavaa äännettä, joista suurinta osaa käytettiin päivittäin. Samassa iässä E sanoi noin 15 sanaa, joita ei kuultu edes viikottain, vaan ne olivat todella satunnaisessa käytössä. 

12) E on ihan yleisestikin paljon uhmakkaampi, paljon itsenäisempi ja paljon, paljon enemmän mielipiteensä ilmaiseva & tunteensa näyttävä, jolle harva asia tuntuu olevan neutraali, vaan kaikki on joko maailman ihaninta tai maailman kamalinta.

Että tosi erilaisia poikia, vaikka samalla näänkin niissä myös niitä samoja asioita. Tällä hetkellä, raskausviikolla 17+1 rauhallinen Sisu on tosi erilainen mitä ikiliikkuja E oli vatsassa. Ulkonäöllisesti pystyn kuitenkin kuvittelemaan sinne täysin pikku-E:n, mutten lainkaan J:tä. Jännää! Viime kesänä J tokaisi pokkana johonkin mun sanomaan asiaan, että kivekset kuin ilvekset ja mitäpä siihen lisäämään.

4 kommenttia

 1. tyttö ainakin ;)

  VastaaPoista
 2. Huuui! Siellä mennään jo pitkällä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!! Tuntuu, et vasta tässä plussas ja nyt rakenneultraan on enää kolme viikkoa. :)

   Poista