8.12.2016

MUSTAN LAMPAAN VALKOISET KARITSAT

Mä oon ollut teini-iästä asti vähän se musta lammas, joka ei kuulunut enää tiettyyn kastiin. Join paljon viikonloppuisin, hävittelin kenkiä, liikuin ihmisten kanssa, joiden kanssa mun ei toivottu pitävän yhteyttä ja hankin rikosrekisterin. Kukaan ei oo koskaan sanonut mulle sitä ääneen, mutta mä luulen kyllä tietäväni sanomattakin mitä mieltä musta oltiin tai mitä mieltä meistä ollaan nyt.

3-vuotias venyttää mun hermoja tällä hetkellä enemmän kuin ikinä ennen ja ihan äärimmilleen. Uskon ja toivon tän olevan ihan tavallista energisen 3-veen uhmailua ja rajojen kokeilua, mutta välillä musta tuntuu, että kaikesta tästä suht tiukasta kurista ei ole jäljellä mitään näkyvää todistetta. Sitten tulee hetki, jolloin joku hädin tuskin meitä juoruista ja blogista enempää tunteva ehtii huomauttamaan lapsen käytöksestä just sillä hetkellä, kun oot avaamassa suus ja kieltämässä tätä. Yhden tilanteen perusteella yksi katse riittää kertomaan sen mielipiteen, että mun lapsi ei osaa käyttäytyä.

Viaton, hymyileväinen 1-vuotias lähestyy ja muille paikalla oleville lapsille juttelu loppuu siihen pisteeseen. Ei lässytystä, ei sanaakaan. 1-vuotias halaa hädin tuskin meitä tuntevaa kaikella sillä välittämisellä, jota voi vierasta ihmistä kohtaan tuntea. Ilman pienintäkään vastakaikua. Ei sanaa, ei kosketusta, ei mitään elettä, vaikka hetkeä aiemmin huone on täyttynyt iloisesta leikkimisestä ja kovasta juttelusta. Pallo pyörähtää vahingossa hädin tuskin tuntevan luo eikä sitä vieritetä takaisin. 1-vuotias on ilmaa.

Mulle on todellakin okei, ettei mua tai meitä hyväksytä. Ei tervehditä, ei oteta katsekontaktia, mutta katsotaan kuitenkin perään. Se on ihan jees. Mä oon tehnyt elämässäni virheitä ja päätöksiä, jotka joku toinen olisi tehnyt toisin. Oon koulun kesken jättänyt kahden, pian kolmen lapsen kotiäiti eikä se ole titteli, jolla ylpeillä. Kaikki virheet on kuitenkin mun virheitäni, ei lasteni, jotka ei oo mua äidikseen itse valinnut. Joten kun sä astut samaan tilaan mun lasteni kanssa, anna niiden olla viattomia ja samanarvoisia, jotka ei taatusti oo lyhyen elämänsä aikana tehnyt yhden yhtä virhettä, mikä voisi vaikuttaa sun suhtautumiseesi niihin. Älä pidä mielipidettäsi musta mielipiteenäsi mun lapsista, koska se kertoo paljon enemmän ihmisenä susta kuin meistä.

Mustalla lampaalla kun on valkoiset karitsat.


24 kommenttia

 1. oliko sul teininä juttua j.a. Kans? Eiks se ollut vähän kusipää ja tosi sekaisin?? 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos J.A. on nimikirjaimet niin mulle tulee mieleen tasan yks, mut emmä tiedä puhutaanko samasta henkilöstä. :D Saatto vaikuttaa kaukaa kierrettävältä huonon maineen takia, mut oli kyllä mukava ja ihan täysillä välittävä tyyppi. :) Tää siis tosi monta vuotta sit eikä asia kuulu sen enempää tänne.

   Poista
 2. Todella kaunis kirjoitus <3 Paljon tsemppiä ja ihanaa jatkoa sinulle ja lapsillesi, hävetköön ne jotka viattomia lapsia nokan vartta pitkin katsovat, etkä sinäkään sitä antsaitse, kaikki me teemme virheitä eikä kukaan ole täydellinen.

  VastaaPoista
 3. Musta sä oot lempeen välittävä äiti joka huumorilla hoitaa tilanteet turhia stressaamatta. Sulla on älykkäät lapset jotka kehittyy ikätasolleen normaalisti ja vauhdikkaamminkin. Se, että on tehnyt vuosia sitten vääriä valintoja ei saisi vaikuttaa enää nykypäivänä muiden asenteessa. Ja se että tekee joka päivä pikkumokia, joista oppii, ei kuulu tippaakaan kenellekään muulle kuin joille itse sen haluaa kuuluvan.

  Oot hyvä äiti. Sun lapset ei olis sosiaalisia jos sä et kommunikois niiden kanssa eikä ketteriä jos et touhuis niiden kanssa ja kasvatuksella ei oo mitään tekemistä siinä kohtaa kun lapsi uhmaa. Lapsen uhma tarkottaa että lapsi usein tietää mikä on oikein ja mikä väärin ja kokeilee joustaisko se väärän raja. Eikä sitä että sitä rajaa ei oo.

  Kauhee kun mä paasaan, ottaa niin pannuun. Oot hyvä äiti, oo armollinen itelles, ei tietenkään lasten mutta ei myöskään teidän perheen kuulu kestää tollasta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elsaaaaaaa, sait mut näillä hormoneilla melkein itkemään tällä kommentilla. <3 Oot ihana!

   Poista
 4. Mun tuli niiiin kurja olo sun ja lasten puolesta<3 miä ihme ihmisiä vaivaa ;( ootte kultaa koko poppoo!<3 ja kukapa meistä ei virheitä olis tehnyt, mutta tikulla silmään joka niitä muistelee eiks vaan!<3

  VastaaPoista
 5. Ihan typerää tommonen käytös lapsia kohtaan! Koita jaksaa ja muista että olet huippu äiti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä just. Mulle on ihan sama millaset on aikuisten ihmisten välit, mut niitten ei ikinä pitäis vaikuttaa lapsiin. Niin ja kiitos. :)

   Poista
 6. Mikä siis sun koulun laita on?
  Onko sulla peruskoulu kesken vai minkä jätit kesken?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruskoulu käyty siinä normaalissa yhdeksässä vuodessa. Ammattikoulu jäi kesken, kun oksensin esikoisesta 36 viikkoa enkä ikinä jatkanu sitä loppuun..

   Poista
 7. Tosi hyvä ja koskettava kirjoitus. Iloa ja valoa 💜💜💜

  VastaaPoista
 8. Kyllä voi miettiä omaa käytöstään, jos lapsia ei osaa kohdella kauniisti. Toisaalta myös menneisyydestä pitäisi osata päästää irti eikä kenelläkään ole varaa arvostella muita, joten sinunkin arvostelemisesi on yhtä turhaa. Ihmisiä tässä ollaan kaikki. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä just. <3 Vääriä juttuja oon tehny, mut mä myös tiedän, et ne jutut on kasvattuna lopulta hirveesti. Virheistä oppii. :)

   Poista
 9. Mä en kestä ihmisten julmuutta, miten lapset sekoitetaan ylipäätään tämmöiseen:( Mä oon seurannut sua somen kautta ja aina oon ajatellut, että oot hyvä äiti ja miten sun lapset on niin ihania ja taitavia. Kaikenlainen juoruilu ja syrjiminen menneisyyden takia on kyllä tosi raskasta ja turhauttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mäki oon parissa ryhmässä kommentoinu, et mulle aikuisten välit on ihan yhdentekeviä, mut siinä vaiheessa alkaa kiehumaan, kun lapset joutuu olemaan jollain tapaa osallisina siinä. :( E:n odotusryhmässä tutustuin yhteen, joka asu Turussa, mut muutti myöhemmin paikkakunnalle, missä asuin lapsuuden ja teini-iän, ja kun mun nimi on tullu siellä ilmi niin vanhojen muistelu onnistunu aika taitavasti. Mä sentään muutin pois 5,5 vuotta sit ja siitä huolimatta ihmiset jaksaa puida edelleen, vaikka taatusti myös tietää mikä tilanne mulla tällä hetkellä on. Ja kiitos ihana. <3

   Poista
 10. Jälleenkerran, todella hyvin korjoitettu! Osaat niin hyvin pukea ajatukset sanoiksi, joihin on myös helppo samaistua - tällaisia aitoja bloggaajia pitäis olla enemmän, jess! Ja mitä nyt näin säännöllisen epäsäännöllisesti blogias seuranneen: sä olet paras äiti sun omille lapsilles ja myös ihan vain näin blogin kautta seuranneena, sen huomaa. <3 Sanokoon juoruilijat sitten mitä tahansa ;) ja niitähän piisaa.. Täällä jänskäillään huomista, sillä 2v4kk taaperolle pikkusisarus on tuottanut tulosta, ehkä, ehkä ei... Jänskättää ja pelottaa, yöunetkin on mennyttä, mutta huomenna tämä asia selviää, hui iiiks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, kiitos ihanasta kommentista! :) Ja nimenomaan. Mulla on kaikkien vuosien jälkeen niin kova kuori, ettei muhun kohdistuva arvostelu tunnu missään, mut lapset onkin sit se heikkous. Vitsi mikä tilanne siellä! Täällä ollaan niiiiin peukut pystyssä (Y). :)

   Poista
 11. Ihana kirjotus, kolahti jotenki niin omalle kohalle. Mulla ollut myös samanlainen käitys itsestäni, et oon vähän se musta lammas joka ei oikeen sovi mihkään kastiin. Mut se on samalla musta tosi jees, en haluais olla niinku muut tai sellanen millanen musta oletettais olevan. Valitettavasti myös mun poikani joutuu turhan arvostelun alaiseksi vaan mun nuoruuden tekojen ja sanomisten takia. Jokanen luo oman kuvansa ,pitäis antaa myös meidän lasten tehdä se. Haistakoot arvostelijat ja ahdasmieliset ison kylläjuurisen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Ja näinpä. :D Muakaan ei menneisyys haittaa. On asioita, jotka ois voinu tehdä toisin ja hetkiä, jotka oon toivonu voivani poistaa, muttei ne haittaa enää. Ne on tehny musta just tällasen ja se on hyvä!

   Poista
 12. On kyllä surullista miten jotkut ihmiset määrittelevät "ihmisen arvon" sillä esim. mikä on ammattisi, oletko käynyt koulut loppuun, omistatko rikosrekisterin, oletko yksinhuoltaja jne..Ja esimerkiksi mitä pidemmälle on opiskellut ja paiskinut töitä sen "parempi" ihminen on. Vaikka kaikki me ihmiset ollaan erilaisia, erilaiset elämäntavat, haaveet ym. niin jokainen on yhtä ainutlaatuinen ja arvokas..

  VastaaPoista