22.10.2016

MELKEIN MAAILMAN PARAS NEUVOLA (1V-NEUVOLA)

Mä oon purkanut turhautumista neuvolaan niin täällä kuin muuallakin somessa. Nyt muuton jälkeenhän neuvolan tilat pysyi edelleen samana, mutta terkka vaihtui ja olin kieltämättä aika epätoivoinen sen suhteen mitä seuraavaksi olisi vastassa. E:n vauvavuoden aikana meillä on ollut terveydenhoitajan sijaista, omaa terveydenhoitajaa, terveydenhoitajan uutta sijaista, terveydenhoitajan uuden sijaisen sijaista ja neuvolalääkärin sijaista. Ajat on olleet ihan poikkeuksetta myöhässä ja joka kerta on ahdistanut, ettei yhtään tiedä mikä tyyppi sieltä tällä kertaa tulee ja kelle joudun selittämään taas ne ihan samat asiat, jotka edellisellekin. Oon ollut usealla kerralla hämmentynyt,  jos th on ollut eri mieltä jostain enkä sitten oo edes saanut sanaa suustani, vaikka olisin halunnut perustella valintani ja tapani, jotka mä oon kokenut meille hyviksi ja oikeiksi.

Tiistaina meillä oli E:n 1-vuotisneuvola ja siellä mä sitten taas istuin tutussa odotustilassa odotellen omaa aikaani, joka oli ihan tutusti jo melkein 15 minuuttia myöhässä. Jännitti niin paljon, olisiko tääkin henkilö, joka ei näkisi toimintatavoissa vaihtoehtoja ja joka tuijottaisi lasten kasvun suhteen pelkkiä käyriä, mutta tiiättekö... Turhaan jännitin! Mä annoin vartin myöhästelyn anteeksi meidän ensimmäisen 30 sekunnin keskutelun perusteella ja mietin vaan, että miksi, miksi, miksi tää ei voinut olla meillä jo aikoja sitten. Mua ei jännittänyt vastailla, kuten tavallisesti uusille ihmisille ja musta tuntui luontevalta kertoa vähän E:n ja J:n niistäkin asioista, joista ei kyselty. Mun tapoja ymmärrettiin eikä mun olisi tarvinnut perustella mitään kellekään, mutta tein sen vain puhumisen ilosta ja sain takaisin vain myötäilyä. Otettiin E:ltä sitten ne mitatkin, jotka oli seuraavanlaiset...

1 vuotta (10 kuukautta).
8 830 grammaa (8 160 grammaa).
72,2 senttiä (70,4 senttiä).
45,7 senttiä (44,6 senttiä).

Korttiin tuli teksti "Iloinen ja touhukas nuorimies. Kävelee varmoin askelin. Sanoja tapailee jo jokusen sanaa. Kasvaa tasaisesti omalla käyrällään. Rokotettu.". Terkka ei mitoista ollut huolissaan ja E kulkee tasaisesti omalla käyrällään, mutta uusien käyrien myötä ohjelma antaa kommenttia kasvusta ja tämän takia joudutaan nyt sitten taas kasvukontrolliin ennen 1,5 vuoden ikää - mikäli se siis vielä jotakin yllättää, kun kyse on näistä kahdesta kirpusta, jotka ravaa neuvoloissa muidenkin edestä.

E:ltä tsekattiin pinsettiote, joka onnistui kummallakin kädellä tosi hyvin, mutta heijastetsydeemit skipattiin, kun toinen touhuili niin paljon omiaan siinä, ettei kuulemma tarvinnut erikseen katsella. E viihdytti meitä, antoi näytteen omasta (kovasta!) tahdostaan ja näytti loukkaantumisensa rokotuksista mulkaisemalla pahasti ja huutamalla tietysti tahtoaankin kovemmin. Varattiin samalla käynnillä heti J:lle 3-vuotisneuvola kuukauden päähän ja ensimmäistä kertaa aikoihin odotan jo innolla. Melkein maailman paras neuvola (heti meidän alkuperäisen terveydenhoitajan jälkeen!). 

12 kommenttia

 1. Ollaampas teillä pieniä!! Meillä 7kuukautinen poika 11,7kiloa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tiedostan vaan muiden kommenttien takia, et pojat on pieniä. :D Jos siis kaikilta muilta ei kuulis sitä niin en osais edes ajatella niin. Varsinkin, kun J oli reilu 300 grammaa E:tä kevyempi samassa iässä. Lapsissa on kyl isoja eroja!

   Poista
 2. Kylläpä terkkareissa tosiaan on eroja. Meidän poika oli 10kk ja 12kk kevyempi kuin teidän poika, mutta muutaman millin pidempi. Ekana vuonna käytiin kaikki mahdolliset neuvolat kasvun takia, vaikka terkka olikin koko ajan sitä mieltä että mitään syytä huoleen ei ole. Emme myöskään joutuneet ylimääräiseen kontrolliin ennen 1,5-vuotis neuvolaa emmekä myöskään kaksivuotisneuvolassa erikoislääkärille (tämä mahdollisuus oli kirjattu jo synnärillä). Aina vaan todettu että lapsi kasvaa tasaisesti omalla käyrällään :)
  Olisi varmasti tosi raastavaa, jos neuvolassa olisi vastaanotto ollut toisenlainen. Meidän poika kuitenkin syö hyvin ja monipuolisesti ja on kehityksessään muuten ollut keskiverto ikätovereitaan edellä. Ja onpa hitaanpuoleisessa kasvussa sekin puolensa, että vaatteita käytetään koko rahan edestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kans esikoinen oli pidempi ja kevyempi 1-vuotiaana. Sillon oli siis 2014 ja jouduttiin kontrolliin sillonkin, vaikka J söi - ja syö edelleen - ihan järjettömiä määriä. :D Alkuun kontrollit turhautti tosi paljon, mut nykyään varmaan hämmästyisin, jos niitä ei tulis.

   Ja vaatteiden suhteen niin totta! :)

   Poista
 3. Mä kuuluin kanssa noihin (90-luvun) neuvolakäyrien mukaan liian pieniin lapsiin ja lohdutukseksi voin sanoo että enää koulun alkamisen jälkeen ei kukaan huomauttanu mun edelleen vähäisestä painosta peruskoulussa eikä lukiossakaan, kun huomattiin että oikeasti kuljen tasaisesti siellä miinuskäyrällä. :D Toivottavasti teilläkin käy samoin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän käy, kun esikoinen kulkee siellä kans ja mä oon kulkenu aina samoja käyriä. :) Ja siis mieskin on "vaan" 173cm, et enemmän mua ihmetyttäis, jos pojat kasvais näillä geeneillä jossain pluskäyrillä. :D

   Poista
 4. Meillä tavallaan samoja "ongelmia".
  Tyttö kasvaa +käyrällä ja sen vuoksi on jouduttu kontrolleissa juoksemaan, lastenlääkäreillä, labrakokeissa ym.. Meille sanottiin, että ruokaa pitää vähentää ja yöllä ei saa antaa mitään ruokaa. Ja siis tässä puhuttiin alle vuoden ikäisestä. Käsittämätöntä, miten tietokoneruudulle ilmestyvä käyrä saa tämän kaiken aikaan.. -.-

  Me vanhemmat emme ole olleet huolissaan mistään, missään vaiheessa. Mutta meitähän ei kuunnella. Kysyin aina, että mitä ne tutkii ja miksi!? Vastaukset oli ympäripyöreitä ja vedottiin käyriin.. huoh

  Nyt meidän 1-vuotias painaa sen 12kiloa, mutta mitä sitten? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oho, onpa hassua! Mä en kummankaan pojan odotusryhmässä tai tutuilta oo kuullu, et "liiallisen" painonkin kanssa ois jouduttu kontrolleihin, vaikka osalla painanu enemmänkin. Samalla koitetaan puhua sen puolesta, et kaikki on yksilöitä, mut sit kuitenkin pitäis kasvaa just eikä melkein tietyllä tapaa..

   Poista
 5. Hauska kun meidän poitsu oli yks veenä melkein saman painonen, reilun 100g painavampi, mutta huimat 8cm pidempi :D meillä on siis tommonen hoikkahujoppi, jonka painosta on mainittu 4kk eteenpäin joka kerta. Mä en ole osannut olla huolissaan, koska poika on aina ollut valtavan hyvä syömään ja kasvaa aivan samaa tahtia kuin isänsä vauvana. Ylipäätään tietenkin hyvä,että kasvua seurataan ja ongelmiin puututaan, mutta niiden käyrien lisäksi pitäisi osata katsoa myös kokonaisuutta. Niin kun jos teillä on pienet vanhemmat ja isoveli, niin ehkä pikkuveli vaan on samat geenit perinyt.

  Ja aivan ihana kuva, huippu suloinen poika!

  T.Tia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. :) Ja vitsi, et teillä ollaan hurjan pitkä! :D Tietty siis ihan sopiva, mut just siinä mielessä, et meillä esikoinen oli 1v9kk iässä 81cm. Toi on kyllä niin totta, et seuraaminen on jees, mut joissain tilanteissa vois oikeesti antaa vähän enemmän painoarvoa sille, et lapsen hyvinvoinnissa ja muussa kehityksessä ei oo mitään ihmeellistä.

   Poista
 6. Kuumeiletko kolmannesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hell no. :D Siis mä oikeesti pelkään raskautta, vaikka mahdollisuudet on minimissä. Enkä siis pelkästään nyt vaan ihan aina

   Poista