31.7.2016

NEUVOLOITA

9kk-postauksessa lupailin näpyttää kolmet edelliset neuvolakuulumiset vielä tässä kuussa, kun meillä ei oo neuvolaa ja noh - tänään on heinäkuun vika päivä, joten... 

6kk-neuvolahan meillä oli ryhmäneuvola ja näiden kuulumisten kirjoittelu jäi, koska turhautti koko reissu. Aika oli yhdeksältä ja arvioitu loppumisajankohta yhdeltätoista, ja jo paljon ennen tiesin, ettei aika sovi yhtään E:n rytmiin. Muut leikki keskellä ja E yritti epätoivoisesti ja onnistumatta saada unta sylissä mun kulkien suurimman osan ajasta piirin ulkopuolella. Käytiin läpi vauvojen nimet, syntymäajat ja se, miten ensimmäinen puoli vuotta oli mennyt. Loppuaika puhuttiin lähinnä kiinteiden aloittelusta ja kodin turvallisuudesta, mm. siitä, ettei lasta voi jättää enää korkealle ilman valvontaa. Kaikki oli niin itsestään selviä asioita, että koko kerta oli ihan turha. Otettiin yksitellen mitat huoneessa ja puoli kymmenen jälkeen oltiin ulkona.

6 kuukautta (5 kuukautta).
6 575 grammaa (6 500 grammaa).
66,3 senttiä (64,4 senttiä).
42,2 senttiä (42,2 senttiä).

Korttiin saatiin teksti "Ryhmäneuvola. Hurmuri-poika! Varaa jo tukevasti jaloilleen. Suojeluheijasteet alkavat hiljalleen tulemaan. Pituus ja py kasvavat tasaisesti, painoa tullut nyt niukemmin sairastelun vuoksi."

Painoa oli siis tullut kuukaudessa onnettomat 75 grammaa, mutta E sairasteli tällä välillä kahdesti noron tai vastaavan, joten sillä varmaan oli osuutta tähän. Turussa seuraava neuvola on tavallisesti 8kk iässä, mutta saatiin aika 7kk-kontrolliin.

7kk-neuvolassa ei ollut mitään ihmeellistä. Oma terkka oli edelleen opintovapaalla, muttei se haitannut, koska sijainen on mukava ja tiesin kuka on vastassa. Kuulumiset vaan jäi kirjoittamatta. Lipsuin tavasta kerran, lipsuin toiste. Sama pätee mulla monessa muussakin. Herkuttomuuden keskellä syön kerran herkkuja ja varmasti lipsun uudestaan. Jätän yhtenä iltana menemättä lenkille ja toisena iltana sen skippaaminen on vielä vähän helpompaa. Painoa oli kuitenkin tullut kivasti ja korttiin kirjoitettiin "Kasvukontrolli. Painoa tullut nyt oikein hienosti, 545g/kk. Pituus ja py kasvavat johdonmukaisesti. Ruokailut 5krt/pvä, hienosti maistuu. :)" Naureskeltiin sijaisen kanssa, miten ison edistyksen E otti kiinteiden kanssa tolla välillä! Mitat oli...

7 kuukautta (6 kuukautta).
7 120 grammaa (6 575 grammaa).
67,2 senttiä (66,3 senttiä).
43,2 senttiä (42,2 senttiä).

8kk-neuvola puolestaan turhautti niin, että kirjoitin tämän jälkeen jo aiemmin keväällä mielessä olleen Toisesta korvasta sisään ja neuvolan ovesta ulos -postauksen. Vastassa oli oman terkan sijaisen sijainen sekä oman neuvolalääkärin sijainen, joista kumpikaan ei tuntunut olevan yhtään kartalla. 

Korttiin tuli "Hymyileväinen poika. Painoa tullut nyt hyvin, pituutta hieman niukasti. Näkö & kuulo ok. Iho siisti." -teksti, vaikka E:llä oli silloin kuivia, atopiaan viittaavia läikkiä ihossa, mihin jopa mun pikkusisko oli osannut kiinnittää huomiota. Sijainen vaikutti vähän kummastelevan sitä, ettei E vielä ryöminyt tai kontannut (vaikka kuitenkin nousi käsistä kiinni pitäen seisomaan). Kertoi kyllä, miten jotku oppii liikkumaan pepullaan, mutta kehotti pitämään enemmän lattialla siitä huolimatta, että sanoin leikkivän 90% siitä ajasta, kun on hereillä ja ettei tää vaan enää tykkää makoilla pikkuvauvana, kun voi istuakin. Viimeinen pisara oli se, kun sijainen kehotti pikkuhiljaa lopettamaan yösyöttöjä, joita oli 1 - 2 yössä. Ihan ei vieläkään aukee logiikka, jolla pitäis oppia liikkumaan, vähentää syömistä ja silti kasvaa enemmän.

8 kuukautta (7 kuukautta).
7 830 grammaa (7 120 grammaa).
68,0 senttiä (67,2 senttiä).
43,6 senttiä (43,2 senttiä).

Nyt meillä on 1,5 viikon päästä taas (kontrolli)aika ja oma terkka on tullut takaisin, joten ootan innolla, kun joku ottaa taas vastaan maalaisjärjellä eikä tuijotellen pelkästään kaavoja ja käyriä. Kauheesti aina painotetaan, miten lapset on yksilöitä, mut silti musta tuntuu, ettei mikään koskaan kelpaa. Aina löytyy joku juttu, mikä vois olla toisin. Oon valmistautunut perustelemaan mun syyt jatkaa yöimetystä edelleen niinä öinä, kun E sitä kaipaa, vaikka uskon, et vihdoin mua taas ymmärretään ilman, että pitää vääntää ratakiskosta. 


Ehkä ne seuraavat kuulumiset tulee vähän aiemmin, kun tän muutaman kuukauden jäljessä!

4 kommenttia

 1. Hän on niin suloinen!

  VastaaPoista
 2. Anonyymi3/8/16 15:11

  Neuvolan työntekijät ovat toki kovin erilaisia. Osalla ei välttämättä ole omia lapsia ja osalla ehkä ovat niin isoja, että omakohtaiset kokemukset lapsista ovat siltä ajalta, kun oli melko tavallista, että vauvoille aloiteltiin porkkanavelliä 3 kuukauden ikäisenä. Itsekin olen ollut töissä lastenneuvolassa ja varsinkin kokemattomampana tuli välillä varailtua turhia kasvukontrolleja. Tarkoitus ei tietenkään ollut mitenkään syyllistää vanhempia, vaan varmistaa, että lapsella on kaikki hyvin, josta olen myös työni puolesta vastuussa. Nyt omalle toiselle lapselleni ehdotettiin 7 kk kasvukontrollia, mutta pidin sitä turhana ja sanoin olevani yhteydessä aikaisemmin, jos paino ei kotimittauksien perusteella ole nousussa. Toivottavasti saatte omalta terkalta hyviä neuvoja! Lapsihan näyttäisi kasvavan nyt todella hyvin ja jos kiinteitäkin menee hyvin, niin ei varmasti ole mitään syytä, miksi yöimetyksiä pitäisi vähentää, jos itse et halua. -P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näinhän se on ja mä kyllä myönnän, et oon aika helposti sellanen tyyppi, joka kurtistaa kulmiaan, jos joku tulee neuvomaan asiassa, mihin en neuvoja kaipaa. :D Mut onneks tosiaan oma terkka on enemmän ku jees ja neuvolan neuvoista huolimatta oma pää pelittää niin, et osaan kuitenki tehdä lopulta ne päätökset ihan ite. :)

   Poista