16.7.2016

IHAN PÄÄTÖNTÄ (9KK-KUULUMISET)

Tiiättekö, 8kk-postauksessa kerroin, miten E osaa nousta seisomaan käsistä kiinni pitäessä ja miten tämä huojuu konttausasennossa, muttei liiku muuten mihinkään... No, poika otti, päätti ja näytti. Kahdeksan kuukauden ja kolmen päivän ikäinen E oli hampaaton ja liikkumaton pieni, mutta seuraavana päivänä alkoi aika hurja 1,5 viikkoa!

Yhtenä maanantaina, kahdeksan kuukauden ja neljän päivän iässä, E oppi ryömimään, tiistaina menemään itse istumaan ja keskiviikkona nousemaan täysin omatoimisesti tukea vasten seisomaan. Loppuviikosta nähtiin parin askeleen verran karhukävelyä, seuraavana tiistaina tämä otti ensimmäiset askeleet sohvasta kiinni pitäen ja keskiviikkona alkoi konttaaminen. Heti perään E alkoi seistessä pudottamaan tavaroita käsistä, jotta sai mahdollisuuden harjoitella sen perään kyykistymistä. Pieni rakas on mennä viilettänyt uusien taitojensa kanssa ja vanha äiti on puristanut silmät lujasti kiinni ja rukoillut, ettei satu pahasti. J on ollut meillä aina se papupata, joka oppi konttamaan vasta 10 - 11 kuukauden välillä ja otti askelia tukea vasten 1-vuotiaana. J:llä oli siinä iässä jo niin paljon järkeä ja E:n meno puolestaan on ihan päätöntä.

Liikkumisen lisäksi E on oppinut mm. tanssimaan! Usein heti musiikin kuullessaan poika alkaa innoissaan heilumaan koko kropalla eikä aina malttaisi lopettaa. Miten E tanssii/haistelee/taputtaa/pussaa on siis aika kulutettuja lauseita tällä hetkellä. E myös ymmärtää jotain missä on asia X? -kysymyksiä. E tykkää palloista, autoista ja Choco pelin "napeista", mutta lempparijutut on musiikki ja kaukosäätimet.

"Ei" on varmasit E:n suosikki- ja inhokkisana. Suosikki se on siihen asti, kunnes E tajuaa äidin olevan tosissaan ja naureskeli vaihtuu lennossa hidastettuun alahuulen väärinpäin kääntymiseen ja loukkaantuneeseen itkuun.

Kahdeksan kuukauden iässä huomasin alaikenestä pilkistävän pienen, pienen hampaan, joita tällä hetkellä löytyy kaksi - kummatkin alhaalta.

Vaatteissa taidetaan poikkeuksetta käyttää kokoja 68 ja 74. Päivällä käytössä on useimmiten Liberon housuvaipat 4-koossa, ja öisin ja pitkillä päiväunilla saman merkin samaa kokoa olevat teippivaipat.

E on edelleen tosi hyvä syömään ja syö aamu- ja iltapalalla noin desin kaurapuuroa, jossa on joukossa puolikas, pieni Piltti. Päivällinen ja lounas on joko iso Piltti tai samaa ruokaa, mitä muu perhe syö. Makaronilaatikossa korvaan maidon vedellä ja muissa ruuissa lisätään mausteet vasta, kun E:lle on tehty annokset. Kermaan tehdyt ruuat on niitä, joita tää ei vielä saa. Nokkamuki säilyy edelleen kuivauskaapissa, koska E pärjää mun maidolla ja hörppää vettä tavallisesta mukista, jos sille on tarvetta. Sormiruuan ansiosta E on kehittynyt pinsettiotteen kanssa hienosti. Hapanmaitotuotteethan saataisiin alottaa oikeesti vasta kuukauden päästä, mutta E on kolmesti saanut raejuustoa ihan pari raetta kerralla. Toivottavasti vältytään tällä kertaa maitoallerigalta, kun toi tuntuu olevan niin suurta herkkua.

Öitä mä pidän edelleenkin tosi helppoina enkä aio lopettaa yöimetyksiä, vaikka niitä on silloin tällöin. Toisinaan yöt sujuu siis ilman yhtäkään imetystä ja välillä taas syödään kahdesti yössä. Joskus imettäessä ja melkein nukahtaessa tuoliin toivon, ettei mun tarvis olla siinä, mutta se ajatus häviää, kun mä mietin, että ehkä E vaan haluaa herätessään varmistaa mun olevan yhä lähellä. Ei sen läheisyyden antaminen haittaa yhtään, kun toinen on kuitenkin niin reipas nukkuessaan poikien huoneessa. Nukkumaan E menee noin 20:30 ja nousee aina kahdeksan ja yhdeksän välillä. 10 - 11:30 välillä nukutaan vaihtelevasti 20 - 60 minuuttia, 12 - 15 välillä 45 minuuttia - pari tuntia ja tarvittaessa vielä kello 16 jälkeen yhdet lyhyet päiväunet. Joskus tuntuu, että tää vaatii hurjasti unta, mut onhan se energian kulutuskin tolla menolla sitä luokkaa, että vähemmästäkin väsyy.

Meillä oli 6 kuukauden iässä ryhmäneuvola, 7 kuukauden iässä kontrolli ja 8 kuukauden iässä neuvola, mutta se ryhmäneuvola turhautti niin, etten näpytellyt kuulumisia ja sen jälkeen noi muutkin jäi. Seuraava kontrolli on 10 kuukauden iässä, joten ehkäpä voisin sillä välin laittaa aiemmat mitat, vaikka niistä onkin jo aikaa. Jos siis jotain ne vielä kiinnostaa?

4 kommenttia

 1. Kaikki kehittyy omaa vauhtia. Suloisen näköinen pikkuinen.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joo sitä nää tosiaan tuntuu tekevän. :)

   Poista
 2. neuvolakuulumisia odotellen!! meillä melkein saman ikäinen niin kiinnostaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitan saada kirjotettua ne jossain vaiheessa. :)

   Poista