19.5.2016

TOISEN LAPSEN TARVIKKEET JA TURHAKKEET

J:n ollessa noin puolivuotias mä kirjoitin postauksen tarvikkeista ja turhakkeista ja heti E:n ensimmäisen kuukauden aikana sama ajatus tuli mieleen. Niinpä mä listasin samat asiat uudestaan ihan jo pelkästä omasta mielenkiinnostani. Alleviivatut ovat mielipiteitä esikoisen ajalta ja lihavoidut tästä hetkestä. Oikeastaan kaikki näistä on jo J:n ajalta, sillä vaikkei varsinaisesti ajateltu toista lasta, säilöttiin kaikkea vielä sen varalta ja siksi Jollyroomilta saatu Petite Chérie -hoitolaukku taitaa olla ainoita asioita, jotka tullut E:lle uutena tarvikkeena.

1) Nenäfriida - tarvike / turhake

Esikoisen kohdalla nenäfriida lukeutui ehdottomasti tavikkeisiin, mutta tällä kertaa sille ei ole ollut vielä käyttöä, vaikka E koko myös ensimmäisen pienen flunssansa kuukauden iässä. Toivon tietenkin tän jäävänkin turhakkeeksi, koska pienen sairastelut on aina niin inhottavia.

2) Tutit - tarvike / turhake

Mähän koin suurta paska mutsi -fiilistä, kun harkitsin tutin antamista E:n ollessa vasta neljän päivän ikäinen. Eniten kai pelkäsin, että imuote olisi niin uusi juttu, että tutti vain sotkee asioita entisestään, mutta pelkäsin turhaan. Hyvä tutin syöjä E ei koskaan ole ollut, mutta se on toisinaan auttanut odottamaan vuoroaan vähän maltillisemmin ja rauhoittanut kovin itkuista pientä. Hermot tutin kanssa on mennyt tuhat kertaa, mutta silti se on ollut tarvike.

3) Tuttipullot - Tarvike / turhake

Ainakin toistaiseksi tuttipullo on ollut ihan täysin turhake ja sellaiseksi mä uskon sen myös jäävän. Kesän lähestyessä aletaan hörppimään varmaan pieniä määriä vettä, mutta siirrytään luultavasti ihan suoraan ensinokkamukiin. Ollaan oltu näin kauan ilman tuttipulloa, joten musta olisi vähän turhaa totuttaa siihen enää, kun nokkamuki ajaa saman asian ja samalla vältytään siltä tuttipullo - nokkamuki -vaihdoltakin.

4) Koliikkikeinu - tarvike / turhake

Viime kerralla koliikkikeinu oli todellakin tarvike, mutten osaa sanoa olisiko sille ollut käyttöä tällä kertaa, kun meillä ei sitä ole. Kaverilla ollessa E ei kuitenkaan viihtynyt keinussa sen paremmin kuin missään muuallakaan ollessaan väsynyt.

5) Yhdistelmävaunut - tarvike / turhake

Meillä on tällä hetkellä yhdistelmävaunut, tuplarattaat sekä matkarattaat ja jokainen näistä on hyödyllisiä tarvikkeita. Yhdistelmävaunut on olleet lähinnä  parvekevaunuina ja niitä on käytetty päivittäin, joten musta on ollut jees, ettei ole tarvinnut vääntää tuplien kanssa eestaas auton, varaston ja parvekkeen väliä. Vaunut on nykyään toimineet myös E:n sänkynä meidän makuuhuoneessa öisin, kun pinnasänky on poikien yhteisessä huoneessa.

6) Telakallinen kaukalo - tarvike / turhake

Luonnollisesti tarvike. Tää on vertailussa lähinnä vain siksi, että J:n aikaan meillä oli ensimmäiset viikot kaukalo ilman telakkaa. Mä oon todella tarkka liikenteessä kulkemisesta eikä meillä ole kummallakaan lapsella asiaa autoon edes lyhyinä matkoina ilman asianmukaisia varusteita, joten ei tarvitse selitellä. Surullista, jos pitäisi.

7) Itkuhälytin - tarvike / turhake

Meidän Nabby-itkuhälytin on ollut tarvike kummankin lapsen kohdalla. J:llä se oli tarvikkeena, kun tämä siirtyi omaan huoneeseen niin aikaisin ja E taas on nukkunut aina päiväunia parvekkeella. Toisaalta sitä pärjäisi varmaan ilman, mutta mä saan paremman mielenrauhan, kun leikkiessä tiedän, ettei itku vaan voi jäädä kuulematta. Myös hälyttimessä oleva lämpömittari auttoi talvella arvioimaan, koska oli aika vetää vaunut sisälle ja nykyään tiedän, milloin kannattaa mennä avaamaan pussia .

8) Bumbo-tuoli - tarvike / turhake

Otettiin Bumbo tällä kertaa kokeiluun, kun E tuntui viihtyvän jatkuvasti vain pystyssä. Käyttökerrat jäi kuitenkin vain yhteen, sillä yhdelläkään kokeilukerralla poika ei tainnut tuntea sitä omakseen. Viime kerralla tää ei ollut välttämätön, tällä kertaa täysin turha.

9) Sitteri - tarvike / turhake

Kuten myös. J aloitti soseiden maistelun jo noin neljäkuisena, vaikka se ei kauaa kestänytkään. J oli kuitenkin niin pieni, että soseet syötiin sitterissä ja toisinaan tää viihtyi siinä pieniä hetkiä muutenkin. E:llä sitteri oli käytössä ensimmäisen kuukauden aikana, mutta siinä nukutut päiväunet vaihtui pian parvekepäikkäreihin ja sitteri siirtyi kaappiin viemään tilaa. Tällä hetkellä E on vielä vähän pieni syöttötuoliin, mutta sitteri ei aja asiaa edes soseita syödessä, kun siihen laittaessa alkaa heti huuto.

10) Hoitotaso - tarvike / turhake

Hoitotasoa/-pöytää meille ei edes ollut. Edellisessä kämpässä pyykkikone ja kuivausrumpu oli vierekkäin, ja saatiin siihen päälle siisti hoitopöytä, josta tykkäsin. Tänne muuttaessa systeemi kuitenkin muuttui pesutorniksi eikä jaksettu vaivata päätä sillä, että oltaisiin keksitty sopiva järjestys tason mahtumiselle. Harkittiin pinnasängyn päälle asetettavaa tasoa, mutta päätettiin koittaa ensin ilman ja hankkia, jos tarve tulee. Eipä tullut ja vaihdot on sujuneet ihan ilman ongelmia.

11) Kylpyamme ja -teline - tarvike / turhake

Ensimmäisinä kuukausina tarvike! Musta oli niin paljon mukavempi pestä pientä ja antaa tän olla rauhassa kylvyssä, kunnei itse tarvinnut kyykistellä selkä vääränä lattialla. Nyt oltiin vaan kokemusta rikkaampia ja tiedettiin jo etukäteen kylpytuen hyöty, joten pikkuamme ja teline jäi pois paljon aikaisemmin.

12) BabyBjörn-kantoreppu - tarvike / turhake

Pelastus, kun iltaisin huutavan E:n sai välillä reppuun ja omat kädet vapaaksi. Reppu on ollut myös kaupoilla hyvä, kunnei aina jaksa kulkea tuplilla, muttei myöskään juosta uhman perässä. Isompi matkarattaisiin ja pienempi reppuun - toimii. Jälkeenpäin mua on vähän harmittanut, että meillä oli toista kertaa lainassa kyseinen BB-reppu ja aloin ymmärtämään reppujen laadun päälle vasta myöhemmin. Jos oisin ymmärtänyt kaiken tän jo J:n aikaan, oisin ehdottomasti hankkinut paremman ja ergonomisemman repun, johon ei olisi kaivattu omia huiviviritelmiä vauvan asennon oikaisemiseksi.

13) Harsot - tarvike / turhake

Siinä missä J puklasi 10 kertaa koko vauvavuotensa aikana, E puklasi kymmenen kertaa päivässä. Vasta nyt tiedän, mitä ihmiset tarkoittaa sillä jatkuvalla puklulta haisemisella, tekstiilien pilalle menemisellä ja omien ja vauvan vaatteiden kokoaikaisella vaihtamisella. Puklaamisen muuten liittyy myös äitiyteni pelottavin hetki, kun muutaman viikon ikäinen E makoili sohvalla ja puklua alkoi tulla suusta ja nenästä ihan järkyttävät määrät. Käänsin E:n paremmin kyljelleen, otin siinä asennossa syliin ja tunsin vain velton vauvan. Sydän löi varmaan kahtasataa ja päässä kävi kaikki mahdolliset ajatukset, muttei mikään toiminut. Olin ihan valmis juoksemaan rappuun ja hakkaamaan kaikkien ovia, jotta joku osaisi auttaa, mutta E alkoi yskimään ja palautui normaaliksi.

14) Leikkimatto - tarvike / turhake

Ei mikään välttämätön tarvike tääkään, mutta pelastanut joitain hetkiä, kun E:n leikkiessä mä oon saanut tehdä ruokaa, siivota ja touhuta J:n kanssa välillä ihan kahden. Onpahan siiten joitain kertoja nukahdettukin leikkimaton musiikkien ansiosta.

Löytyy siis sekä samoja että eri mielipiteitä ja musta tässä huomaa hyvin sen, että odottavien äitien kysellessä tarpeellisia tarvikkeita muiden on vaikea vastata mitä todellisuudessa tarvitaan, vaikka vinkit tietty onkin jees. Siinä missä nenäfriida pelasti J:n yöt, on se nyt lojunut kaapissa ja E puolestaan on käyttänyt J:ltä jääneitä, täysin käyttämättömiä harsoja. Kaikki jutut on niin lapsikohtaisia, että pelkästään kokeilemalla selviää niiden tarve. Toisen turhake on toisen tarvike.


Postaus kirjoitettu 3/16.

2 kommenttia

  1. Mielenkiinnolla odotan mitkä tarvikkeet tällä kierroksella muodostuu pelastukseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3! Mä ootan, et päästään kaikesta tästä vauvaromusta eroon. :D

      Poista