21.1.2016

KONTROLLISTA KONTROLLIIN

Kun kahdenkymmenen minuutin yöunien jälkeen raahautuu yönsä huutaneen vauvan ja enkä pue, ei mennä, en tule -taaperon kanssa neuvolaan, jossa vastassa on oman neuvolatädin kolmas sijainen, saattoi vähän turhauttaa. Eipä sillä, mukavia jokainen, mutta edellinen neuvolatäti oli paras ja nykyinenki hyvänä kakkosena niin ärsyttää, ettei koskaan tiedä, kuka uusi tyyppi siellä taas on ja jälleen saa selittää samat jutut alusta loppuun.

E sai korttiin tekstin "Suloinen pikkumies, vastaanotolla hymyileväinen. Painoa nyt hieman tullut niukemmin. Suositeltu tehostamaan imetystä. Painokontrolli 2.2." ja mä vaan huokaan syvään. Koliikista ja masuvaivoista huolimatta mä nään tässä pääasiassa hyväntuulisen ja iloisen pienen pojan näin päivisin, joten musta vähemmästä painosta on tälläkin kertaa vielä turha olla huolissaan. Kuten oon sanonut ja neuvolassakin koittanut jankata, mä kuljin ainakin koko kouluiän miinuskäyrillä ja siellä samaisella käyrällä kasvaa nyt myös J (ja varmaan Aleksikin), joten enemmän mua kummastuttaisi, jos E tekisi poikkeuksen ja kulkisi nollakäyrän yllä. Sen lisäksi, että ensi kuussa on J:n kontrolli Lasten ja nuorten poliklinikalla, meillä on myös E:n kontrolli neuvolassa ennen 4kk-neuvolaa. Imetyskertojen lisääminen ei ainakaan ole vaihtoehto, sillä parin vuorokauden aikana oon tarjonnut maitoa ilman E:n pyyntöä enkä edes tiedä montako harsoa ollaan jo lähes loppuneiden puklujen ansiosta saatu pyykkiin. Neuvolamitat olivat nyt kolmen kuukauden kohdalla seuraavat:

3 kuukautta (2 kuukautta).
5 600 grammaa (5 230 grammaa).
59,9 senttiä (57,6 senttiä).
39,5 senttiä (38,4 senttiä).

400 grammaa kuussa liian vähän, että eipä siinä muuta kuin kahden viikon päästä uudestaan. Buuuuuuu.

18 kommenttia

 1. Hei!

  Meillä muutaman päivän nuorempi vauva kuin teillä. Meilläkin oli aluksi (n. 2 viikon - 2kk ikäisenä) hirveästi masuvaivoja. Sitten hommasin luontaistuotekaupasta maitohappobakteereja: Biolatte Original - L ja masuvaivat kaikkosivat :) Tämä on siis jauhetta, jonka sekoitan pumpattuun maitoon. Kannattaa testata, josko siitä olisi teillekin apua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, et teillä oli apua. :) Mä en taida uskaltaa koittaa ainakaan tällä hetkellä, kun on muutenkin vähän kysymysmerkkinä toi riittääkö pelkkä imetys nyt. :/

   Poista
 2. ihana pieni eikä käyristä kannata välittää:) mikä toinen senttimitta on?

  VastaaPoista
 3. Siis IHANA toi uus profiilikuva sivussa!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just sillon huonon yön jälkeen otettu, joten... :D Mut onpahan hei välillä uutta, kun edellinen oli vuoden takaa. Ja kiitos kuitenkin! :)

   Poista
 4. Mä oon molempien poikien kanssa ravannu painokontrolleissa. Jotenkin se oli niin turhauttavaa. Nyt V joutuu T:n seuraavan neuvolan yhteydessä ylimääräiselle puntarille kun ei ollu vuodessa tullut kun kilo painoa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh. :/ Meillä Juuson kasvuun ei oo nyt enää sen enempää kiinnitetty huomiota, ku kasvaa tasasesti omilla käyrillään.

   Poista
 5. onks siulla pidennykset:)? ulkoasu vähän muuttunu ja tuos kuvas vsan äly pitkät hiukset!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo pidennyksiä. Aika reuhka silti, kun ne jatkuu vielä vähän kuvan reunaa alemmas eikä oo suoristettu (jollon ois vielä vähän pidemmät). :p

   Poista
 6. Meillä kanssa ravattiin eka vuosi kontrolleissa. Välillä turhautti kun jouduttiin käymään sen takia, että kuussa tullut 100g liian vähän painoa.. Hyvähän se on, että seurataan, mutta ei niitä käyriä tosiaan orjallisesti tarvis katsoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh. Me käytiin 2014 syksyllä, kun Juusolla laski paino muutaman kuukauden (yhteensä ehkä 150g) ja sen ymmärrän, mut välillä tosiaan tuntuu, et kontrolliin on syytä heti, kun käyrä värähtää. Nytkin pituutta oli tullu yli 2cm ja paino kuitenkin noussu niin varmaan tulee niitäki hetkiä, kun painoa tullu enemmän ja pituutta puolestaan vähemmän. :)

   Poista
 7. voi mikä ihana pieni <3

  VastaaPoista
 8. Mä en pidä näistä käyristä sitten lainkaan.
  Esikoinen oli käyrien mukaan iso, "mitä sä sille syötät"?! Ja pikkuveljen kanssa juostiin punnituksissa ekat 3kk. Kun mikään ei sit oo hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argh!! Ilmeisesti pitäis kasvaa just eikä melkein keskikäyrällä..

   Poista
 9. Meidän esikoinen syntyi 4290g painosena ja sen nähden hänen ois muka pitänyt kasvaa jollain plussakäyrällä.. Neuvolan ohjeiden mukaan mulla meni sit imetys päin persettä, eikä se lapsi siitä korvikkeessa huolimattakaan "lihonut" ja noussut -12 käyrältä ylös, kasvoi vaan kokoaika tasaisesti mihin ei kyllä neuvolassa kiinnitetty ollenkaan huomiota. 1,5v asti juostiin ylimääräisillä käynneillä ja auta armias mitä huutia saatiin siitä kun tyttö oli lähtenyt 8kk iässä kävelemään, eli kulutti silloin myös enemmän kuin vain makoillessaan ja tämän vuoksi painoa ei tullut tarpeeksi. Mut sillon 1,5v. Käynnin yhteydessä oli onneksi lääkäri samassa ja ONNEKSI lääkäri totesi lapsen kasvavan normaalisti OMALLA KÄYRÄLLÄÄN. Nythän tuo on kohta neljä vuotias ja erittäin omatoiminen, nokkela ja liikkuvainen lapsi.

  Pikkuveljellä on ens kuun alussa 1,5v. Neuvola(tulee ylihuomenna sekin ikä täyteen yhyy), hän taas on kasvanut kokoaika plussakäyrää kun on isänsä geenit perinyt. Jossain välissä pituuden kasvusta ruikutettiin, sillä 6vk-9vk iän välillä pituutta oli tullut viisi senttiä ja se on kuulemma liikaa. Painosta ei ole onneksi ikinä sanottu mitään. Tai saa nähdä sitten ens neuvolassa, kun herra on tullut just siihen ikään että nirsoilee. :D

  Meidän poika oli 5kk iässä 69,5cm pitkä ja siskonsa oli 73cm vasta vuoden iässä, jos antaa yhtään viittaa siihen miten erilaiset kasvukäyrät meillä molemmilla lapsilla on.
  Poika käyttää nyt just 86-92 vaatteita ja siskonsa 92-104.. Ne ysikakkoset alkaa tippua kohta pois käytöstä, mut on niin jännää seurata milloin kuopus kasvaa siskostaan ohi. Painoeroakin noilla on vain noin kilon verran :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Että mua alkaa ärsyttää miten yleistä tällanen on! Siis jos äidit on toisistaan sitä mieltä, et tekee miten vaan niin aina tekee väärin ni neuvolassa sama taitaa pätee kasvun kanssa. :D Meillä kontrollien takia onnekd löyty Juuson maitoallergia, mut seki löyty sit vaan sattumalta, kunnei oo kuitenkaan yhteydessä kasvamiseen yhtään mitenkään.

   Poista