15.6.2015

TUTTU JA TURVALLINEN ARKI

Kysymyspostauksessa toivottiin juttua meidän normaalista päivästä, mutta mä harvemmin osaan vastata vähänkään laajempiin kysymyksiin lyhyesti, joten koin helpommaksi kirjoittaa meidän päivästä ihan oman postauksensa, kuten viime vuoden elokuussa. En ole täysin varma, mitä tällä haettiin, mutta toteutan tän näin, sillä se on ollut aikeissa jo muutaman kuukauden ajan. Musta oli oikeastaan tosi kiva, että olin kirjoittanut tuon elokuisen postauksen, koska sitä oli hauska verrata tähän hetkeen, kun J on jo 9 kuukautta vanhempi. Tällä hetkellä meidän arki näyttää siis seuraavalta (kuvat ovat tässäkin satunnaisesti kuluneilta kuukausilta). 

06:30 - 8:00

J heräilee, juttelee ja laulelee iloisena sängyssään. Useimmiten annan tämän höpötellä hetken, koska jos nousen samalla minuutilla kun herään, mä oon ihan väsynyt koko aamupäivän. Myös mun on siis saatava heräillä rauhassa ja J:n jutellessa koitan saada silmiä auki ja tsekkaan Facebookin ja Instagramin ilmoitukset, sekä blogin kommentit ennen nousemista. J on nukkunut täysiä öitä parin viikon iästä asti, joten vaippa on aamuisin todella pissainen ja siitä syystä mennään tekemään aamupesut ihan ensimmäisenä, jotta on mukava aloittaa aamu. Joskus koitan saada J:tä jäämään vielä hetkeksi meidän sänkyyn, jotta saisin valmistautua päivään vielä hetken, mutta yrityksen epäonnistuu aina.


07:30 - 9:00

Ensimmäiset leikit alkavat olla levällään ja telkkarista tulee lastenohjelmia, joita äiti katsoo poikaa enemmän. Avaan rullaverhon, petaan meidän sängyn, laitan teeveden kiehumaan ja teen J:lle puuron valmiiksi. Toisinaan meillä on Instagramistakin tuttu episodi, jossa tahdotaan aamupalaa, muttei tahdota tulla syömään tai tahdotaan juoda, muttei tiedetä tahdotaanko maitoa vai vettä. Toiset aamut on helpompia kuin toiset ja J saattaa kivuta tuoliinsa jo ennen puuron valmistumista. Aamupalan jälkeen J lähtee jatkamaan leikkejään tai katsoo hetken telkkaria samalla kun mä siivoilen pöytää, täytän tiskikonetta ym. Yhdeksältä sammutetaan telkkari, kun lastenohjelmat loppuvat.


9:00 - 11:00

On kotitöitä ja leikkejä. Yleensä teen ruokailujen jälkeen ihan vaan perussiivouksen, eli pyyhin pöydän/tasot ja laitan astiat koneeseen. Tässä vaiheessa petaan J:n sängyn ja laitetaan yhdessä pyykkikone päälle, jos on tarve. Oikeastaan aika harvoin puetaan sen enempää päivävaatteita, mutta parvekeleikkeihin on vielä pakko laittaa lämpimämpää päälle. Perjantaisin meillä on siivouspäivä, mä teen oman osani jo Aleksin työpäivän aikana ja J rakastaa auttaa mm. kantamalla likaisia pyyhkeitä pyykkiin ja hakemalla uusia tilalle. Perjantaisin aamupäivät kuluvat siis siivoten, mutta muuten me majoitutaan J:n huoneeseen ja keskitytään leikkeihin. 


11:00 - 13:00

Syödään lounas, jonka jälkeen katsellaan yleensä hetki Maisaa (se hiiri) ja leikitään. Meidän kaveritreffailut on jäänyt ihan hirvittävän vähälle ensin mun pahoinvointini, sitten J:n sairastelun ja nyt mun supistusten takia. Mulla ilmenee supistuksia jo pelkästään siitä, että istuskelen J:n huoneen lattialla ja touhuan siinä, joten kovin herkästi en uskalla lähteä bussimatkojen päähän treffailemaan ketään, vaikka tekisin sitä enemmän kuin mielelläni. Viikonloppuisin meillä saattaa olla menoa ja tällöin Maisat jää väliin, koska lähdetään matkaan heti ruuan jälkeen ja J nukkuu päikkärinsä autossa.


13:00 - 15:00

Koitan saada J:tä päiväunille meidän sänkyyn, jossa koitan itsekin lepäillä sen ajan. Toisinaan saavutus on parempi ja toisinaan huonompi, mutta alkuun tämä meidän sängyssä nukkuminen oli J:n yhtäkkinen idea. Nykyään päiväunet on lähes aina pienen tappelun takana, mutta kun J vihdoin nukahtaa, unta riittää tunnin - puolentoista verran. Joskus syödään välipala jo ennen päiväunia ja joskus vasta unien jälkeen. Riippuu vähän siitä, milloin ollaan herätty/syöty aamupala ja mille ajalle aamupala on määrittäny lounaan. Päiväunet harvemmin on mitään ihan pakko nukkua -hetkiä, koska J pärjää myös ilman niitä.


15:00 - 16:00

Meidän viimeisimmät kaveritreffit Mehukatti Lastenmaailmassa alkoi kello 14 - 15 välillä ja se oli meillekin sopiva aika, koska Aleksi pääsee töistä silloin ja pääsi heittämään meidät paikan päälle.  Ehdittiin hyvin leikkimäänkin, kun lähdettiin kotiin vasta lähempänä puoli kuutta. J on toisaalta aika vetäytyvä ja porukassa tykkää leikkiä yksinään, mutta selkeästi viihtyi myös kavereiden kanssa pallomeressä ja kiipeili kovin poikien kesken. Miettikää nyt miten söpöä, kun kolme tämän ikäistä ja kokoista kaveria istuskelee yhdessä liukumäen yllä ja miettii kuka menee ensimmäisenä alas. J oli kyllä vähän hämillään siinä vaiheessa, kun Korinnan Evelin päätti muiskauttaa kesken pallomereilyn oikein märän pusun, mutta oli varsin tyytyväinen pyöriessään karusellissä juurikin Evelinin, Meren Stellan sekä pienen ystävänsä Miljan kanssa. Kyllä tyttöjä riitti! Kotona ollessa Aleksi tulee töistä joskus kahden ja kolmen välissä. Leikitään ja hassutellaan, hoidetaan kauppareissut ja tehdään mahdollisesti ruokaa. 


16:00 - 17:00

Tehdään sitä ruokaa ja pyritään olemaan ruokapöydässä. Harvemmin ennen neljää ja mielellään viiteen mennessä. Ruokaa me tehdään aika tasapuolisesti. On ruokia, jotka mä teen aina ja ruokia, joita Aleksi tekee aina. Aleksi tekee meillä aina muusin ja mä teen lihatikkuja tai -pullia, ja nykyään koitan keksiä J:llekin jotain pientä tekemistä, jotta toinen saa olla niin ylpeä itsestään, kun pääsee auttamaan. Viime viikolla J oli maailman onnellisin saadessaan ripotella juustoraastetta tortillavuokaan. Syömisen jälkeen siivoillaan jäljet, tyhjennellään tiskikonetta ja odotellaan Pikku Kakkosen alkua.


17:00 - 19:00

Pikku Kakkosta ja leikkejä. Just nyt meillä on pallot takavarikoituna jatkuvan heittelyn ja uhmaamisen takia, mutta tavallisesti Aleksi saattaisi lähteä tässä vaiheessa J:n kanssa ulos potkimaan palloa. Mäkin olin jutussa alkuun mukana, mutta kiitos niiden supistusten, oli jäätävä pois kelkasta, vaikka se harmittaakin. Jos pojat ei lähde ulos niin touhuillaan sitten sisällä. Harvoin J jaksaa katsoa Pikku Kakkostakaan vaan säheltää omiaan ja kurkkaa välillä, jos sattuu tulemaan kiva ohjelma. Jos ei käyty aiemmin kaupassa, saatetaan tässä välissä hakea seuraavalle päivälle ruokatarvikkeita.


19:00 - 20:30

Seiskan ja puoli kasin välillä aletaan vähän rahoittumaan ja keräämään suurimmat leikit jo kasaan, avaamaan petiä ja valmistautumaan siihen, että tulee iltatoimien aika. Yleensä puoli kasin aikoihin aletaan iltapuurolle, josta siirrytään pissan ja hammaspesun kautta sohvalle laittamaan yöpukua ja lukemaan iltasatuja. Toimituksessa menee vaihtelevasti puolesta tunnista 45 minuuttiin riippuen vähän siitä, onko J jo rauhoittunut vai pitääkö rauhoittumista jatkaa vielä sohvalla. 20:00 - 20:15 oltaisiin valmiita nukkumaan, mutta aika usein J istuskelee vielä hetken isin sylissä ja mietitään, mitä päivällä tapahtui. Tämän jälkeen mä otan J:n syliini ja kannan omaan sänkyyn siinä 20:00 ja 20:30 välillä, jonne poika nukahtaa itsekseen joskus minuutin ja joskus 45 minuutin kuluttua. 


Meidän 1,5-vuotisneuvolassa oli lappu, jossa kysyttiin mm. onko perheellä tarkat rutiinit ja tietääkö lapsi, mitä seuraavaksi tapahtuu. Mun oli helppo vastata, että meillä on ollut samantyyppiset tavat jo melkein vuoden verran ja J todellakin on koko ajan kartalla, sillä tämä osaa pyytää ruokaa suurin piirtein oikeaan aikaan, ellen ole sitä ehtinyt vielä tarjoamaan, ja pyytää lounaan jälkeen Maisansa. Meidän arki on aika tuttua ja turvallista.

20 kommenttia

 1. ihana nähdä miten rakastavat vanhemmat juusolla on ja kuinka hienosti olette pärjänneet kasvatuksessa<3 kaikki nuoret vanhemmat eivät ole samasta pussista eikä teilläkään taida ikää ihan hirveästi olla ?

  VastaaPoista
 2. Te vissiin ulkoilette aika vähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisinaan ei tuntiakaan päivässä ja toisinaan pari tuntia. Aleksilta ei töiden jälkeen voi aina olettaa jaksamista ulkoiluun ja mulla se taas ei yksin onnistu. Viime kesänä ulkoiltiin paljonkin ja ens kesänä toivottavasti myös. :)

   Poista
  2. ei kenenkään uhma ole niin paha että tarvitaan kaksi aikuista ulkoilemaan. naurettava tekosyy

   Poista
  3. Enkä mä ole kenenkään uhmasta puhunu. :D Mua supistaa niin, et jo meijän pukeminen on saavutus. Puhumattakaan sit siitä, et pitäis nostaa keinuun/keinusta tai juosta perään, kun tää keksis lähteä paikalta. Nou nou.

   Poista
 3. ???? Toi tupperwaran leikkuri missä hedelmiä eikai niitä sieltä suoraan poimi? :o ne terät on ihan helvetin terävät.. Siis kuvassa missä syö pöydän ääressä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietenkään. :) Toi on sipulia ja Juuson oli tarkotus laittaa ne leikkuulaudalta silppuriin, mut haukkas jokasesta ennen sinne laittamista. Ei oo siis missään vaiheessa laittanu käsiään sen enempää koko purkkiin vaan pudottanu sipulit siihen. :)

   Poista
 4. eiks kukul ookka msitoallergia vai söiks se juustoo ollenka :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sillä ja kananmuna-allergia myös. Annetaan silti syödä pieniä määriä ja just ruuan joukossa, ei siis pelkkää maitoa tai kananmunaa. Tarkkaillaan tietty mahdollisia oireita, mut ei oo kyllä tullu mitään näkyvää. Parin kuukauden päästä mennään allergiatesteihin ja saatetaan saada ns. virallinen lupa siedättää näihin.

   Poista
 5. Luin viimeiset 5 postausta ja jään kyllä seuraamaan! Hämäävä paljon meiän raskauksissa on samaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmaan, ku tää meijän poika oli tällanen huijari ja koko raskaus on ihan tyttöraskaus, jos Juuson raskauteen vertaa! :D Omin silmin näin ultrassa pippelin, mut en yllättyis, jos kätilö tokasis synnytyksessä, et tyttö tuli. :D

   Poista
 6. Ja onpa typeriä anonyymi kommentteja xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vanhemmista postauksista löytyy kuule mm. juttuja siitä, miten Aleksi on Tinderissä pari anonyymin kaverin kanssa jne. xD Joskus mietin, et miten tyhmänä ne mua oikein pitää..... :D

   Poista
 7. Täälläkin on tutuksi tullut rytmi ja kuulostaa aika samalta kuin teidän :) ainoo vaan et meiän ihana uhma vee ei nuku päiväunia.... :D ruoka-ajat on tuttuja kun jollen jostain syystä oo heti antamassa ruokaa taavin tai jonkun muun asian takia niin veeti odottaa tuolillaan niin kauan että lautanen ilmestyy eteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahha. :D Sen jälkeen ku otettiin Juuson syöttötuolista kaari pois niin se on kans kiivenny ite tuoliin ja sit kun sitä ruokaa halutaan niin ei multa kauheesti kysellä! Työntää tuolin sohvaa vasten, kiipee siihen ja huutaa siinä ruokaa niin kauan, et haen pois ja saadaan riita pystyyn tai et sitä ruokaa tulee pöytään. :D Hirvittää jo mikä raivo on syksyllä, ku pitää vastata kahden tarpeisiin eikä Juuso oo aina etusijalla!

   Poista
  2. Joo meil pari kertaa käyny niin et ajattelen syöttäväni taavin nopeeta jos veetin ruoka jäähtyy tai jtn niin veeti tulee viereen karjumaan "älä syötä Taavia" XD

   Poista
  3. Eikä. xD Mä en jaksa odottaa syksyä. :D

   Poista
 8. Miten teillä pottailut sujuu? Mulla samanikäinen lapsi joka ei oo viel kovin innostunu hommasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en valitettavasti avaa pottajuttuja blogin puolella enempää. :( Ollaan syksystä asti pottailtu välillä enemmän ja välillä vähemmän, mut päivittäin kuitenkin.

   Poista