19.3.2015

JUUSO ALEKSANDER

Tänään, 19.3, vietetään J:n nimipäivä ja senhän te saittekin luultavasti huomata jo heti aamusta, kun bongasitte lipun salosta. Mun piti kirjoittaa J:n nimestä jo tasan vuosi sitten, mutten muista mistä syystä se jäi. Samainen postausidea muistui mieleen tänään, joten ajattelin sanoa ihan vain muutaman sanan.

Nimi Juuso oli meillä tiedossa pitkään. Jo seurustelun alkuvaiheilla puhuttiin lapsista ihan muuten vain ja siinä samassa sitten niistä nimistä. Luultavasti harvat nimet kelpasivat molemmille (Aleksi tuskin muistaa käyneensä tuota keskustelua), koska niin on nytkin ja niistä kelpaavista vain kaksi oli ylitse muiden: Juuso ja nimi X (X, koska puhutaan tällä hetkellä masuasukista sillä nimellä). Ei me koskaan puhuttu vakavasti lapsista, mutta kun niistä puhuttiin, puhuttiin tyyliin "sit ku meillä joskus on Juuso tai nimi X, ni...". Kun raskaustestiin ilmestyi ne kuuluisat kaksi viivaa, ajateltiin enemmän, että meille tulee Juuso kuin että meille tulisi vauva. Nimi X olisi ollut ihan yhtä mahdollinen, mutta syystä tai toisesta alettiin siitä päivästä lähtien kutsumaan vauvaa Juusoksi siitäkin huolimatta, että tämä olisi saattanut olla tyttö. Mulla oli vain niin vahva poikaolo, että tytön nimeä käytettiin harvoin. Se oli vaan Juuso eikä salailtu nimeä rakenneultran jälkeen kuin blogin puolella. Vanhemmilta ihmisiltä kuuli "Ei siitä nyt oikeesti voi tulla Juusoa, kun kaikki tietää sen jo" -lauseita, mutta tulipa kuitenkin. Vauva syntyi tummalla, tuuhealla tukalla ja leuassa oli pieni kuoppa, kuten isälläänkin. Ja ensimmäisestä vilaisusta asti tiesin sen todellakin olevan Juuso. Niin pieni, kaunis ja täydellinen ruttuturpa, jolla ei muuta nimeä olisi voinut ollakaan. Mulla ei ole mitään erikoisia nimiä vastaan, mutta nykyään ne tuntuu olevan niin suosiossa, että tämän ikäluokan mennessä kouluun, luokalta löytyy varmemmin vaikkapa kolme Lucasta kuin kolme Juusoa ja sekin on yksi syy, miksi tykkään nimestä (ja ei, Lucaksessa ei ole mitään vikaa).

Sen sijaan toinen nimi, Aleksander, oli suuremman mietinnän takana. Mä tahdoin alunperin nimen, joka olisi suvusta. Aleksin isän toinen nimi on Tapio, mun isäni toinen nimi Tapani ja Juusosta olisi varmaan tullut Juuso Tapio Tapani, jos nimet olisi olleet mitkä tahansa muut, jotka olisi sopineet yhteen. Tapio Tapani ei tullut kuuloonkaan. Aleksin toiset nimet ovat Janne Juhani ja Juuso Janne Juhani olisi käynyt mulle ihan hyvin. Aleksi ei kuitenkaan tahtonut nimiään ainakaan syystä, koska JJJ. Ei tullut kauppoja siitäkään. Kun yksi nimi oli musta kiva niin Aleksi ei saanut sitä sopimaan omaan suuhunsa ja päinvastoin. Sitten yhtenä iltana Aleksi tokaisi Juuso Aleksander (tiedä sitten tuliko se taas mun toisesta nimestä, Aleksandrasta, vai ihan tyhjästä). Mietin hetken ja hoin nimeä ääneen. Se oli kiva ja se sopi. Aleksander alkoi tuntumaan niin omalta, etten ollut valmis luopumaan siitä kovinkaan helpolla ja tiedättekö mitä? Juuson synnyttyä Aleksi tykästyi siihen Janne Juhaniin ja koitti ehdottaa sitä vielä mulle, mutta yllättäen turhaan, koska oli itse ehdottanut jo parempaa. Juuso Aleksander tuntui kuitenkin jollain tapaa vähän töksähtelevän, joten yritettiin pitkään sulloa niiden kahden väliin jotain kolme tai neljä kirjaimista nimeä. Mitään molempien mieleen täydellistä ei kuitenkaan löytynyt, joten jätettiin juttu siihen ja tyydyttiin näihin kahteen. Ristiäisissä saatiin yllätykseksi kuulla, että ainakin Aleksin puolella on ollut joskus kauan sitten käytössä Aleksander, joten lopulta se suvusta tuleva nimikin tuli käyttöön ihan vahingossa.

Ja pappi kastoi pään ja meillä oli Juuso Aleksander. Loppu. Eli hyvää nimipäivää mun täydelliselle, pienelle pojalle, jolla on täydellinen nimi!

10 kommenttia

 1. ihana nimi ku just nii tavalline mut ei nykyää:) ei liity tähä mut mihi muutatte =

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just nyt ei mihinkään. Puhun blogin puolella, jos on jotain varmaa.

   Poista
 2. Onko tää x tytön vai pojan nimi? Utelijaana mietin minkä nimen sisarus saa =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojan nimi. Mulla tosi vahva poikaolo tälläkin kertaa. Saa nähdä johtuuko oikeesti pojasta vai vaan siitä, et sellanen löytyy jo ennestään!

   Poista
 3. Taas mä kommentoin :D Juuso on kyllä kiva nimi ja tosiaan tuskin kaimoja on luokalla montakaan jos yhtään. Veellä kyllä varmaan kaimoja on mut tuskin Teellä kun on sen verran harvinaisempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antaa tulla vaan. :D Mä tätä kirjottaessa mietin tuttujen lasten nimiä ja kävitte mielessä niin mietin ihan samaa, vaikka molemmat onki ainoot mun tietämät sen nimiset. :)

   Poista
 4. Laitoit hakemuksesi mun s-postiin, koskien vieraskynä postausta tie äitiyteen. Haluisin sut mukaan projektiin joten kato sun s-posti!

  VastaaPoista
 5. Muut vieraskynäilijät ehtivät jo varaa muut päivät joten sulle jäi 19.4. Käykö se sulle? Postaus pitäisi lähettää mun s-postiin valmiina edellisenä päivänä eli 18.4. Laita myös kuvia joita saa julkaista blogissa, ja kerro myös haluatko kirjoittaa omalla nimellä. :) ideanahan on se, et sun tarinan avulla saa annettua vertaistukea!

  VastaaPoista