29.10.2014

TERVETULOA PERHEESEEN, ALLERGIA

Kerroin teille viime viikolla LNP-käynnistä ja mainitsin tulevista Prick-testeistä, jotka siis olivat perjantaina. Jo raskausaikana valmistauduin siihen, että lapsi saattaa tulla olemaan allergikko, koska itse olen ollut sitä pienestä pitäen ja tästä syystä en osannut odottaa perjantaiselta käynniltä oikein mitään. Lähinnä vain jännitin, miten kova huutokonsertti saadaan aikaan, sillä verikokeista lähtien J on huutanut kurkku suorana pelkästä painon ja pituuden otosta. Yksi vieraan ihmisen ote pienestä kädestä ja alahuuli on jo väärinpäin. 

Tuttuun tapaan oltiin ehditty leikkimään ennen meidän vuoroa, joten J oli iloisella päällä huoneeseen mentäessä. Tutkiskeli seinällä olevia kortteja, hymyili hoitajille ja antoi nätisti laittaa tipat ja merkit kyynärvarteen. Ensimmäiset pistoksetkin meni huudotta, mutta yhteensä niitä oli 13 (vai 14...), joten loppua kohti tuntui toki ikävältä. En voi siltikään kehua riittävästi LNP:n henkilökuntaa, kun koko testin ajan hoitaja höpötteli J:lle tipoista ja piirtämistään pisteistä. Lopuksi saatiin vielä hieno kuvakortti kotiin. 

Testin jälkeen meidän piti odotella aulassa vartin verran ja J:n leikkiessä mun oli pakko kurkkia kättä vähän väliä, vaikken siitä mitään ymmärtänytkään. Pistojälkiä ja patteja, joista yksi oli huomattavasti suurin. Oltiin testattu kissa ja koirakin ihan varmuuden vuoksi ja siinä vaiheessa mietiskelin vain, että mitä jos joudutaan luopumaan Janesta. Toisaalta, olenhan mäkin ollut koko elämäni allerginen eläimille ja silti meillä on aina ollut koira paria vuotta lukuun ottamatta. Tiesin, että joku allergia J:llä olisi kyseessä, mutten muistanut pisteiden paikkoja lainkaan.

Vartin kuluttua saatiin kutsu takaisin huoneeseen ja mittaukset alkoivat. Koiran arvo oli kaksi, mutta alle kolmosia ei merkata, joten saatiin siitä pyöreät nolla, kuten monista muistakin. Paitsi kissasta... Ja kananmunasta... Ja maidosta.. Kissan ja kananmunan neloset eivät ilmeisesti olleet kovinkaan pahoja, koska niistä ei lopulta puhuttu sanallakaan, mutta maidon kohdalla komeili kaikkein suurin numero, 11. 

Ensimmäiset ajatukset olivat eikä ja mitäs nyt. Ensin tuntui siltä, että kaikki vaikeutuu, mutta mun käsittääkseni maitoallergia on varsinkin pienillä lapsilla yleistä ja menee useimmiten vielä ohikin, joten koitan uskoa, että meilläkin käy näin. Eniten harmittaa, että ehdittiin jo aloittamaan hapanmaitotuotteet ja sekä raejuusto että viili olivat J:lle suuria herkkuja. 

Saatiin puhelinaika lääkärille eiliseksi ja juteltiin hetki. Munaa ei tarvitse varsinaisesti vältellä, muttei myöskään syöttämällä syöttää ja näillä näkymin meillä käytetään maidottomia tuotteita 1,5 vuoden ikään asti. Ajattelinkin kysellä vinkkejä nyt teiltä, eli onko kukaan tai kenenkään lapsi maitoallergikko? Missä iässä teillä todettiin maitoallergia, milloin saitte alkaa totuttelemaan tavalliseen maitoon ja menikö allergia lopulta ohi? Mitä/minkä merkkisiä maidottomia/soijamaito-/kauramaitotuotteita teillä on käytössä? Kaikki vinkit ovat tarpeen. 

<3 Reipas rakas.

18 kommenttia

 1. Mun veljellä todettiin tosi pienenä ja nyt 17v eikä kestä edelleenkään. Juonut aina riisimaitoa koska soijakaan ei sovi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. titti,
   Siellä siis kuulutaan siihen harvempaan porukkaan, jolla allergia jää.. :/

   Poista
 2. Meillä tyttärelle todettiin tosi paha maitoallergia jo kahden viikon iässä. Oli täysin maidottomalla korvilleella ja ruokavaliolla pitkään, ongelmia painonnousun ja kasvun kanssa. Nyt ikää 15kk, ja laktoosittomat maitotuotteet menee ilman mitään ongelmaa :) Painokin on alkanut ottaan kiinni vaikka pieni tyttö on edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana A,
   Me jouduttiin just painon takia testeihin. Musta on vaan aika hassua, et paino lähti laskemaan ennen kun ehdittiin edes syömään hapanmaitotuotteita. Ei tainnu siis olla syy painon laskemiseen, mutta tulipahan ilmi. Toivottavasti meilläkin pystytään siirtymään jossain vaiheessa vaikka just laktoosittomien kautta tavalliseen maitoon!

   Poista
 3. mun siskon tytöllä todettiin vauvana maitoallergia ja joi siis sellasta erikoismaitojauhetta (?) nyt on viis vuotias ja muistaakseni jo kolmen vanhana ei enää ollut allerginen maidolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mira Hyvönen,
   Joo ilmeisestikin allergia saattaa parantua itsestään iän myötä ja jos niin käy niin aika usein kouluikään mennessä. Hyvä, et siellä menny ohi. :)

   Poista
 4. Hei! Meidän neidillä on ollut todennäköisesti syntymästään asti maitoallergia, joka sitten vihdoin ja viimein todettiin noin 6kk kieppeillä. Puoli vuotta oltiin maidottomalla ruokavaliolla ja 2 vuotiaaksi asti suositellaan noita apteekin maitokorvikkeita, sillä niistä saa pieni lapsi tarvittavat aineet. Meillä juotiin Alfare merkkistä, mutta allergiapolilla katsotaan aina tapauskohtaisesti paras merkki. Nyt vuoden täytettyään ruettiin testailemaan pikkuhiljaa maitoa ja käytiin verikokeissa. Nyt maitoa menee aivan normaalisti ja verikokeissakin arvot näyttävät vain 2. Aikaisemmin siis tehtiin altistustesti joka reagoi heti ja huomattavat reaktiot tuli 100ml kohdalla. Meillä on myös muitakin allergioita, tällä hetkellä soija ainakin oli vältettävissä. Kananmunaa ollaan kokeilemassa, sillä se ei olllut paljon yli sallitun verikokeissa. Meillä siis atooppinen ekseema, jonka vuoksi arvot ovat joka tapauksessa koholla ja erittelyssä saattaa allergeenit vaihdella... Mutta jos haluat lukea lisää, niin täältä löytyy meidän maitoallergiasta! ~ http://das-liebchen.blogspot.fi/search/label/Maitoallergia

  - Piija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piija - das Liebchen,
   Me saatiin ainakin tän hetkikseks ohjeeks olla maidottomalla 7 kuukautta, sen jälkeen aletaan totuttelemaan uudestaan ja ilmeisesti käydään taas testeissä. Mä imetän vielä, joten korviketta ei varsinaisesti juoda, mutta aletaan luultavasti lisäämään jotain apteekin korvikejauhetta puuroon.

   Kiva kun kommentoit ja ehdottomasti meen lukemaan blogista lisää. :)

   Poista
 5. Meillä tytöllä todettiin maitoallergia ja joi 2-vuotiaaksi saakka Nutrilon Pepti (1 ja 2) nimistä korviketta. Sen jälkeen on alkanut hiljalleen juoda mantelijuomaa ja kaurajuomaa :) Siedätys on aloitettu lääkärin ohjeen mukaan, hiljakseen eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Janni/ Keltaisen talon tarina,
   Meillä vielä imetetään, joten saadaan jättää korvikkeet väliin ja siirtyä soija- ja kaurajuomiin. Toivottavasti teillä tuottaa siedätys tulosta ja pääsette siirtymään tavalliseen maitoon jossain vaiheessa. :)

   Poista
 6. Meillä Lina on ollut maidolle allerginen ihan syntymästä saakka, mutta se saatiin lääkärintodistukselle vasta Linan ollessa joku 4-5kk.
  Nutrilon peptiä juodaan vieläkin, mutta nyt syksyllä on aletta maistelemaan maitotuotteita tosi hyvin seurauksin. Lina on nyt 1,5 vuotias.
  Peptiä lääkäri suositteli juomaksi aina 2 vuoteen saakka, kun sitä kerran apteekista saadaan. Mutta pikku hiljaa voidaan tarjota enemmän maitotuotteita esim. ruoan joukossa, juguja, jätskiä ;)

  Linalla siis tuli pahat iho- ja suolisto-oireet maidosta, mutta nyt ei pienillä määrillä tule enää mitään!

  Suosittelen kaurajogurttia, soijajuguja välipaloiksi. Niistä ainakin Lina tykkää! Nykyään on niin paljon maidottomia kermoja yms. Joten ei se ruoanlaittokaan paljoa muutu..
  Kun joku allergia on todettu ennen 2 ikävuotta, niin siitä on vielä hyvät mahikset päästä eroon :)
  Tsemppiä!

  - Annukka / Mammavaara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 13:09,
   Onpa kiva, et teillä sujuu totuttelu hyvin! Eikä jää jätskittä. ;D Meillä epäiltiin kans, että atopia ois saattanu johtua maidosta, mut ensimmäinen läiskä ilmesty jo kesä-heinäkuussa ja hapanmaitotuotteet alotettiin vasta syys-lokakuussa.

   Kiitos vinkeistä ja tsempeistä. :)

   Poista
 7. Täällä yks anonyymi huutelee omat kokemuksena.. Eli meijän 2,5v pojalla todettiin maitoallergia n.7kk iässä, silloin siirryttiin soijatuotteisiin. Noin 1,5v iässä lopulta lääkäriin kun poika oli koko ajan huonolla tuulella ja yöt katkonaisia. Jätettiin soija pois ja kappas, oireet helpottu. Lääkäri sanoi, että usein jos pienenä saa paljon soijaa, sille herkistyy. Nyt sitten viimeisimpänä ollaan oltu pian kk ilman vehnää.. pian altistetaan ja katsotaan tuleeko oireita. Meidän kundi on aina oireillut suolistoperäisesti, vatsa on kipeä, kovalla, ja kaasupurkaukset haisee todella pahalle.

  Kivaa tämä ei missään nimessä ole, nyt siis ruokavaliona maidoton, soijaton ja vehnätön. Kyllähän se rajoittaa, ja harmittaa ettei poika voi syödä aina kaikkea mitä muutkin. Ruoat pitää valmistaa huolella etukäteen, mitään puolivalmista ei oikein voi syödä. Mutta pääasia, että kundin olo on hyvä! Mä pidän peukkuja, että meijän (ja teijän) allergiat vielä ajan kanssa helpottaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 14:31,
   Tsemppiä teille ja toivotaan tosiaan, että molempien allergiat menee ohi! Teillä vielä haasteellisempaa.. :/ Mä olin pienenä allerginen mm. perunalle niin vähän kauhulla odotan, ilmeneekä täällä vielä muita.

   Poista
 8. Eikö pojalle tullut siis mitään oireita kun olette jo maistelleet maitotuotteita?:o toivotaan että menee ohi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 20:26,
   Siis jouduttiin testeihin atooppisen ihottuman ja painon laskemisen/vähäisen painonnousun takia, mut nää oireet tuli jo kesällä ja piimää/viiliä/raejuustoa alettiin maistelemaan syys-lokakuussa niin ei oikein täsmää ajankohdat.

   Poista
 9. Felixillä todettiin maitoallergia, oisko se ollut puolta vuottakaan? Meillä oli vaivana kamala ihottuma joka välillä oikeen vuoti nestettä taivekohdista :( Soija- ja kauramaitoja käytettiin kans, enimmäkseen Nordicia ja Oatlyä. Kannattaa testailla ihan et mikä maistuu, meillä ei todellakaan kaikki menny alas! Ja myös lukea tarkkaan, kun esim Rainbown kaurajuomassa muistaakseni luki et ei alle 3-vuotiaille.

  Ja ohi on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mere,
   Voi Felix. :( <3 Mut onneks meni teillä ohi! Tähän asti meillä on uponnu kaikki ruuat, joten toivottavasti nirsoilu ei ala näidenkään suhteen. Ja hei kiitos vinkistä! Täytyy muistaa lukea niitä. :)

   Poista