27.5.2014

YKSI KAHDESOSAA

Voitteko te uskoa, että J täyttää tänään puoli vuotta? Siis puoli vuotta!? Vastahan mä kirjoittelin blogissa siitä järkyttävästä pahoinvoinnista ja jännitettiin, että milloin kaveri saapuu maailmaan? Ja nyt sitä ollaankin eletty jo kuusi kuukautta yhdessä!? Uskomatonta. 

Mä olen myös yhä hämilläni siitä, miten paljon voi pieni ihminen jutella! Suu käy ja jalat potkii tahtia. J laulaa ja juttelee autossa, rattaissa ja nukkumaan mennessä. Televisiota ei kuule, toisen puhetta ei kuule, ajatuksiaan ei kuule. Mihin tässä vielä joudutaan sitten, kun J alkaa oikeasti puhua? Yksi sana ja se on eloisa. Tällä hetkellä meillä tosin myös hermoillaan (taas) jatkuvasti. En tiedä, onko kyseessä lisää hampaita, se, ettei suuresta tahdon määrästä huolimatta päästä eteenpäin vai joku, josta mulla ei ole aavistustakaan.

Äitienpäivänä J oleskeli neljä kuukautta vanhemman serkkuni kanssa lattialla, pojat tutkiskelivat leluja ja ihan yllättäen J päätti kipata itsensä selältä masulleen! Siitä lähtien taitoa on käytetty hyväksi uudestaan ja uudestaan. Ja uudestaan. Ja uudestaan. Ja vielä kerran uudestaan. Vielä pään väsyessäkään J ei malta kääntyä, joten yleensä kipsautan pojan itse selälleen, mutta turhaan. Kuluu viisi sekuntia ja tyyppi on taas masullaan. Apua.

Vielä meillä ei sentään ryömitä, mutta se ei ole este vaan hidaste. Halutessaan J pääsee paikasta toiseen kierimällä tai liikkumalla selällään ja vatsalla ollessaan tämä osaa käyttää käsiään, jotta saa pyöräytettyä itseään haluamaansa suuntaan. Taitava poika.

Meillä oli jo hetken rauhallisempaa, mutta nyt pienet, lyhyet, yllättävät ja hallitsemattomat itkut on tulleet takaisin tuoden samalla myös yhden hampaan lisään. Odottelin seuraavia hampaita ylös, mutta alarivi päättikin saada ensin jatkoa ja tällä hetkellä hampaita löytyy kolme kappaletta. Kaikkea kuitenkin järsitään siihen malliin, etten ihmettelisi, vaikka neljäs olisi jo tuloillaan.

Kuuden kuukauden ikäinen J käyttää pääasiassa 68 ja 74 kokoisia vaatteita, riippuen siitä, mistä ne ostetaan. Vaippoina toimii Liberon 4-koon teippivaipat, mutta kesän kuluessa aletaan varmaankin käyttämään myös housuvaippoja, sillä ilman housuja ollessa pojalla on kova into näpertää vaipan teippejä.

Iltapesuille mennään viimeistään kahdeksan aikoihin. J nukahtaa useimmiten tissille meidän sänkyyn, herää omaan sänkyyn siirrettäessä ja pienen kitinän jälkeen silmät painuvat uudelleen kiinni. Viime aikoina J:llä on kuitenkin ollut erikoislupa nukkua äidin vieressä, sillä tyhjä sänky on niin kovin kolkko. Yöllä syödään kerran tai kaksi ja aamulla herätään ensimmäisen kerran kuuden ja kahdeksan välillä - ärsyttävä aurinko ja valo. Hetken juttelun jälkeen usein nukahdetaan uudelleen ja herätään uudemman kerran yhdeksän ja yhdentoista välillä. Päiväunet ovat edelleen mitä ovat, mutta riittävän väsyneenä Kirppunen nukahtaa helposti katsoessaan Vili Vilperiä puhelimesta ja äidillähän ei ole mitään Viliä vastaan! Pieniä ongelmia nukkumiseen ja nukahtamiseen on tuonut lähestyvä kesä, kuumuus ja kirkkaus, muttei homma ainakaan vielä täysin mahdotonta ole.

Kerroin teille hetki sitten imetyksestä ja rintamaito onkin edelleen J:n pääravinto. Kuku on saanut peruna-, porkkana-, kukkakaali-, parsakaali-, sekä päärynäsosetta, mutta niiden kanssa ollaan otettu jopa vähän takapakkia, eikä soseita ole taidettu syödä pariin viikkoon. Tuntuu, että lähes kaikki samaikäiset syö sitä, tätä ja tuota, mutta tulin lopulta siihen tulokseen, etten tahdo hätäillä kiinteiden kanssa, kun maitoa kuitenkin riittää ja kasvu on riittävää. Neuvolassa ollaan saatu ohjeita lihojen ja viljojen aloitteluun, jos siltä tuntuu, mutta samalla sitä on saatu myös paljon kehuja ja kannustusta jatkaa imettämistä. J on jo kovin ruoan perään ja meidän syödessä suu käy, joten ollaan sormiruokailtu kera porkkanan, kurkun, viinirypäleiden ja maissinaksujen. Pullohan meillä skipattiin täysin ja siirryttiin suoraan nokkamukiin, josta onkin ollut hyvä hörppiä vettä näin kesähelteillä.

Sellainen on se puolivuotias J. Enää toinen tällainen pätkä ja meillä asuu vauvan sijasta taapero, huh-heijaa! Innolla odotan tulevaa - meillä kun on molemmilla varmasti vielä paljon opittavaa tästä kaikesta.


8 kommenttia

  1. mite täydellinen nois kuvis..... :O <3

    VastaaPoista
  2. oottek eronnu??

    VastaaPoista
  3. Mie taas mietin et ootko raskaana? =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymu 23:34,
      Täh, miks? Ja mistä näitä kysymyksiä nyt oikein tulee? En tosiaan ole, kiitos kysymästä. :D

      Poista
    2. http://m.vauva.fi/mobiilikeskustelut/index.html#!/ketju/3991303/Ketkä_bloggaajat_ovat_seuraavan_vuoden_sisällä_raskaana?/sivu/1

      Poista
    3. Anonyymi 23:53,
      Voi Av! En kyllä oo minä. :)

      http://raskauteni.blogspot.fi/2014/05/talvi-ihme-2015.html

      Poista