11.4.2014

PARAS TARINA MINUSTA


Musta itsestäni ei ole varsinaista vauvakirjaa, mutta kuvia on säilötty sitäkin enemmän, sanomisiani on kirjoitettu ylös ja pari videotakin löytyy. Muiden vauvakirjoja on kuitenkin mukava lukea, joten olen tiennyt, että omille lapsilleni tahdon sellaiset ostaa, kun sen aika tulee ja sehän tuli. 

Jos multa kysyttäisiin niin tahtoisin kirjoja vähintään kaksi, mutta herra isimies on toista mieltä, joten toistaiseksi olen tyytynyt tähän yhteen ja mahdollisesti teen vielä erikseen ns. valokuva-vauvakirjan tai ainakin näin olen suunnitellut. Vauvakirjaa ostaessa kierrettiin ja kaarrettiin kauppoja, sillä tiesin tasan tarkkaan, että tahdon kirjaksi nimenomaan tämän Terese Ömanin Paras tarina minusta -kirjan. Kirjassa eniten miellyttää sen värit, piirrokset sekä lapsekkuus, ja se, että kirja tuntuu olevan tällä vuosituhannella toisin kuin moni muu näkemäni vauvakirja.


Kirja alkaa jo äidin ja isän tapaamisesta, ja jatkuu siitä raskausaikaan. Täytyy myöntää, että sai kyllä pitkään pohtia, mitä sitä viitsii kirjoittaa Vanhempani kertovat millaista oli odottaa minua -kohtaan. "Isi joutui hoitamaan kaiken, äitin oksensi, joka paikka sattui viikon 20 jälkeen ja kaikkia vitutti" olisi varmaankin ollut kaunistelematon totuus, mutta sain sentään kirjoitettua vähän nätimmin. Harvassa kirjassa olen nähnyt paikkaa ultrakuvalle, mutta tästä luomuksesta löytyy sekin valmiina! Vaikka kirjassa kysytäänkin vanhemmista ja myöhemmin myös vähän isovanhemmista, on siinä kuitenkin keskitytty pääosin siihen päähenkilöön eli itse lapseen, meidän tapauksessamme iki-ihanaan Juuso Aleksanderiin. Kirja ei rajoitu pelkästään vauvavuoteen vaan muutama rivi on varattu myös yhdestä viiteen vuoteen ja eräskin sivu on omistettu päiväkodille.


Hehkutin vauvakirjaa jo raskausaikana ja odotin sen täyttöä kuin kuuta nousevaa, mutta moni rauhoitteli ja sanoi, ettei sitä kuitenkaan muista täyttää sitten, kun sen aika todella olisi. Odotan kirjan täyttöä edelleen ihan yhtä innoissani ja illasta toiseen selailen sitä ja yritän etsiä kohtia, joita voisin vielä täyttää. Sen sijaan, että kirja ammottaisi tyhjyyttä, sen sivuille ilmestyy tekstejä toisensa perään - siis asioita, joita ei edes kysytä. Katsellessani kuvia parin kuukauden ikäisestä J:stä tuntuu ihan uskomattomalta, että tyyppi on todella ollut sellainen, sillä muistan pojan lähinnä tällaisena kun hän nyt on. En epäile yhtään, etteikö musta aukko valtaisi muistia vielä ajan kuluessa, joten tahdon kirjoittaa ylös yhtän sun toista ja muistaa käsien löytämisen ja pään kannattelemisen ajankohdat vuosienkin päästä.


Vaikka kirja on lähes täydellinen, voisi siinä olla enemmän tilaa esimerkiksi kastepäivästä kertomiselle. Toisaalta olen sellainen hölösuu, että ehkä voin syyttää tilanpuutteesta lähinnä itseäni, heh... Tilan lisäksi tästä puuttuu muutama asia, jotka mielestäni kuuluu vauvakirjaan. Jäin kaipaamaan esimerkiksi sivua ensimmäisestä joulusta ja hammaskarttaa, jonka uupuminen ärsytti todella, mutta asia oli sentään korjattavissa. Edellä mainitut asiat annettakoon kuitenkin  anteeksi, sillä kirjan takaa löytyy suht runsaasti tyhjiä sivuja (vaikka meillä nekin on jo suurilta osin täytetty), jonne voi sitten rustata niitä liibalaaboja.


Vielä vähän kehuakseni täytyy antaa pisteitä vauvakirjaan takaa löytyville muovitaskuille! Ihan loistava tapa saada säilöttyä tarpeellisia ja ei-niin-tarpeellisia tilpehöörejä tai vaikkapa muutamia valokuvia, joiden paikkaa kaipailin, mutta toisaalta ne saattaisivat olla liikaa kirjan oman kuvituksen joukossa. Kaiken kaikkiaan Paras tarina minusta on vauvakirja mun makuun, enkä ainakaan toistaiseksi ole törmännyt mieleisempään, mutta senhän voi lukea jo kannestakin: tästä ei kirja parane.

Minkälaisia vauvakirjoja teiltä löytyy?

12 kommenttia

 1. Meillä on tuo sama, ei kyllä yhtään noin hienosti täytetty kuin tuo teidän! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tamsin,
   Musta tuntuu, et tää meidänkin on ihan sekamelska, kun oon lykänny pieniä lisäyksiä sinne tänne... :D

   Poista
 2. voi ku olis itte nähny yht paljo vaivaa. meil ei oo vauvist ollenkaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 21:49,
   No höh. Vaikka voihan sen varmaan vieläkin ostaa ja täytellä niitä mitä muistaa? :)

   Poista
 3. Ootpa jaksanu täytellä! Meillä minun kirjani vauvakirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 22:03,
   Vähän ehkä innostuin. :p Se taitaa olla just se kirja, jonka haluaisin meille toiseks!

   Poista
 4. Ihana vauvakirja! Oon itekki pähkäilly millaisen hommaisin(onneks aikaa löytyy vielä) tällä hetkellä rv 26+2, tää nous nyt ykköseks listalle, eli kiitti avusta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cees,
   Voi masu! Täytyy käydä kurkkimassa sun blogia huomenna paremmalla ajalla. :) Ja eipä mitään. :D Hyvä, jos oli vahingossa apua!

   Poista
 5. Moikka! Satuin törmäämään bloggaukseesi. Vauvakirjan kirjoittaminen oli minulle erittäin tärkeää, mutta harmitti, kun kuvani olivat digitaalisia ja koin niiden tilaamisen vaivalloiseksi. Niinpä vein vauvakirjan verkkoon, käykäähän kurkkaamassa www.kidmemo.fi. Onko tämä teistä kiva?
  KiDMEMOssa voi täyttää vauvakirjaa helposti ja hauskasti yhdessä ystävien ja sukulaisten kanssa. Täyttäminen ei maksa mitään. Kun kirja on valmis, sen voi tilata kovakantisena kirjana kotiin ja antaa vaikka lahjaksi sukulaisillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni Lahti,
   Kiitos vinkistä, täytyy käydä heti kurkkaamassa! Kuulostaa kivalta. :)

   Poista
 6. Näyttääpä kivalta vauvakirjalta! :)

  VastaaPoista