8.2.2014

NUKU, NUKU NURMILINTU

J:n ollessa ihan pikkuvauva meidän alkuyöt eivät oikein sujuneet: poika huusi aina kun piti alkaa nukkumaan ja huuto saattoi jatkua tunnin - parin verran. Tyyppi hiljeni ainoastaan heijaamalla sylissä tai turvakaukalossa, mutta heräsi sänkyyn laskiessa tai viimeistään muutaman minuutin kuluessa siitä ja jatkoi taas huutoa. Muutaman viikon iässä koitettiin, nukkuisiko J paremmin omassa sängyssään. Aamuneljään jaksoin hyssytellä sylissä, siirtää sänkyyn, nostaa puolen tunnin kuluttua ylös ja hyssytellä lisää - päätettiin nukkua perhepedissä ainakin toistaiseksi. Jossakin vaiheessa nukahtaminen sujui mutkattomammin ja noin kuuden - seitsemän viikon iässä päätettiin koittaa pinnasänkyä uudelleen yllättävällä tuloksella. J nukkui kuusi tuntia putkeen, söi kymmenen minuutin ajan ja jatkoi unia vielä kolme tuntia. Siitä asti ollaan nukuttu omissa sängyissä (paitsi pienen ollessa kipeä) ja yöt ovat sujuneet loistavasti. Tuolloin J oli vielä niin pieni, että nukkui huomattavasti enemmän myös päivisin.

Nykyään meille saapuu iltapäivisin pieni Ärripurri-Känkkäränkkä, malttamaton lapsi. Luomet punoittavat väsymyksestä ja meinaavat painua kiinni, itkettää ja väsyttää, mutta kun sitä ei vaan malta nukkua. Ollaan koitettu nukkua parvekkeella vaunuissa, joissa unta riittää tunnin verran, mutta tunnin päiväunet ovat ihan plus-miinus -touhua ja vaunuista nousee se samainen Ärripurri. Samasta syystä vaunulenkit tällä kelillä ovat turhia, koska vaunut eivät mahdu hissiin, eikä varsinaisesti houkuttele ajatus siitä, että vietettäisiin aikaa ulkona. Autossa tulee uni, mutta pidemmän päälle tulee turhan kalliiksi ajella ympäriinsä ihan muuten vain. Sisällä nukutaan tasan niin kauan, kun joku jaksaa nukkua vieressä, pitää sylissä tai keinuttaa kaukalossa, mutta kun sitä saattaisi tahtoa joskus tehdä jotakin ilman pientä kahletta ja pahan mielen tuntemista siitä, että toinen joutuu istumaan paikoillaan. Voihan vauva. 

Ollaan alettu harkitsemaan tärinäsitterin ja koliikkikeinun koittamista, mutta ajattelin vielä täältä kysyä, että miten teillä saadaan pienet nukkumaan parhaiten?

19 kommenttia

 1. Anonyymi8/2/14 17:17

  ootko koittanu silitellä poskia ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 17:17,
   Ei auta ns. tarhantätien kikka eli poskien, kulmien ja silmien välistä silittely.

   Poista
 2. Meillä Elvira nukkuu hyvin kun hänelle rakentaa pienen "pesän", eli toisin sanoen paljon peittoja ja tyynyjä jotta on mahdollisimman ahdas olla:D myös unimyssy päikkäreillä on ihan ehdoton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura // MILF!,
   Pesää voiskin kokeilla, vaikka vähän epäilyttää, kun useimmiten meillä alkaa huuto ennen kun on ehtinyt kunnolla edes laskemaan pois sylistä.. :D

   Poista
 3. Meillä oli iiiihan sama paitsi yöllä kyllä nukkui hyvin - vieressä tai vaunussa. Ei muuta ku sylissä vaan kannettiin toista päivät. Lopulta saatiin baby björnin balance sitteri ja se oli meidän pelastus päiväunien kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piia,
   Vitsit... Mä oon kuullut niin paljon hyvää tosta sitteristä! Toisaalta tää tosiaan itkee ennen kun saa laskettua käsistä, joten en tiedä olisko siitäkään niin apua. :/

   Poista
  2. Tuli mieleen tuosta mua aikaisemmin kommentoineesta, että meki tehtiin semmonen pesä ja sekin auttoi monesti! :) Tiiviisti vaan nukkumaan ja ahtaaseen paikkaan niinku massussaki oli :)

   Poista
  3. Piia,
   En usko, et on meille apua, mut voihan sitä koittaa. :)

   Poista
 4. Tä voi kuulostaa hullulta mut meiän jäpikkä oli kanssa oikeen sylissö nukkuja ja heijattiin hänet uneen vaunukopassa :D siis heiluteltiin sitä vaunukoppaa niistä kahvoista ja poitsu nukahti. Onneks jossain vaiheessa pikkunen tajus nukahtaa myös omaan sänkyynsä kun toi heijaaminen oli pitemmän päälle aikas raskasta. Tsemppiä! Toivottavasi löydätte pian hyvän ratkaisun :) Niin ja yhessä vaiheessa se autto kun laittoi harsoa hieman silmien päälle niin poitsu rauhottu välittömästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atina,
   Itse asiassa ei kuulosta lainkaan hullulta ton kaukalon heijaamisen jälkeen. :D Täytyykin koittaa tota harsoa ja toivoa, että ajan kanssa malttaa nukkua, eikä enää taistele unta vastaan.

   Poista
 5. Suosittelen kans baby björnin sitterii, jos meinaa herätä kun siirtää sänkyyn niin oma paita siihen vierelle mikä tuoksuu äidille/isälle niin lapsella on turvallinen olo, meillä ainakin auttoi.. Koliikkikeinu on kans ihan ok, mutta siin on kans ne haitta puolet, vaikee vierottaa jos aina nukuttaa siinä, saa kiikata vielä parin vuoden ikään asti ja suosittelisin jos sen keinun meinaatte hommata niin kannattaa kokeilla ensin että tykkääkö paapunen olla siinä, meillä tuli kauhee kiukku kun laitto keinun päälle. Jaksuja, toivottavasti joku auttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muhumba Allahdun,
   Oikeestaan mun piti syöttää Juuso äsken, Aleksi laski sen sohvalle valmiiksi ja ennen kun sain siirrettyä paitaa niin toi nukku jo?? :D Heheh. Täytyy nyt siis katsella miten juttu etenee..

   Poista
 6. Anonyymi9/2/14 20:51

  Meillä on ihan samanlaista huutoa ennen yöunia ja päiväunet vain vaunuissa mielellään liikkeessä tai sit autossa kaukalossa. Toi unimyssy voisi olla kokeilemisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 20:51,
   Musta unimyssy-jutut kuulostaa turhan huuhaalta, joten sen kokeilu taitaa jäädä.

   Poista
 7. Vauvan kapalointi tai liinassa nukuttaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 10:00,
   Tässä iässä motorinen kehitys alkaa olemaan jo aika vauhdikasta (ja sen todellakin huomaa), eli en usko, että viihtyy paikoillaan. Pienempänä kiedottiin yöks peiton sisään kunnolla, mut nykyään täytyy jättää alhaalta kokonaan auki ja ylhäältäkin löysäks.

   Poista
 8. Meillä vauva nukkuu parhaiten päiväunet kun nukuttaa vaunuihin ja jättää parvekkeelle nukkumaan. Joskus jatkaa vielä siitäkin unia vaunukopassaan sisällä kun avaa hieman haalaria ja avaa vaikka ikkunan raolleen. Myös keinuvaan sihteeriin nukahtaa. Yöllä nukkuu omassa sängyssään parhaiten niin että saa käsissään puristaa unirättiä eli harsoa. Joskus vetää itse sitä hieman naamalleen. Myös mobilen musiikki auttaa.
  Meillä oli pari viikkoa tuollaista väsyitkua kun just ei millään nukahtanut ja sylissä piti vaan keinutella ja raukka silmät ihan väsyneinä huutaa vain kun väsyttää. Tähän auttoi se kun otti huomioon uudestaan rytmit, eikä päästänyt vauvaa liian väsyneeksi jolloin nukahtaminen oli mahdotonta kun oli ennättänyt kiukutella jo edes 5 minuuttiakin. Piti vain oppia milloin vauvaa alkaa väsyttää ja sitten äkkiä vaunuihin/sänkyyn maha täynnä ja vaippa puhtaana, niin nukahtaa.

  VastaaPoista
 9. Tais sitteri-sana tulla väärin kännykällä kun kommentoin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 19:53,
   Meillä nukahtaa myös vaunulenkillä vaunuihin, mut että mua ärsyttää, ettei saada niitä millään siirrettyä parvekkeelle! Unet katkeaa aina sisälle tullessa, eikä nukahda enää... Tulis kesä niin viittis jäädä lenkin jälkeen pihalle istuskelemaan ja toinen sais sillä aikaa nukkua.

   Poista