30.7.2013

KOHTUUDEN RAJOISSA

Kun pää on pehmennyt vauvajutuista ja laskettuun aikaan on vajaa neljä kuukautta, sitä alkaa miettimään blogin tulevaisuutta. Mitä on valmis tuomaan julki? Kenelle tahtoo asioitansa jakaa? Missä menee kohtuuden rajan?

Aloittaessani blogin kirjoittamista, mielessä ei käynytkään ajatusta siitä, että jonakin päivänä lukijoita saattaisi olla useita kymmeniä. Tällä hetkellä teitä kuitenkin löytyy lähemmäs 250 Bloggerista, mutta sen lisäksi myös reilu 60 Facebookista, 42 Bloglovinista ja viisi Blogilistalta + ne täysin anonyymina pysyvät. Tähän porukkaan mahtuu toki niitäkin, jotka seuraavat useammassa paikassa yhtä aikaa, mutta luku vaikuttaa silti melko huimalta ajatellen tulevaisuutta. Tähän mennessä kirjoittaminen on sujunut mutkitta ja ajattelematta asiaa sen enempää, koska päätähtenä olen ollut vain minä ja on ollut itsestään selvää, mitä asioita tahdon itsestäni tai läheisistäni kertoa. Pian päätähtenä on kuitenkin joku ihan muu - joku, joka ei enää olekaan pelkästään vatsassa kasvava otus, jonka ulkonäöstä tai luonteesta emme tiedä. Pian päätähtenä on ihan oikea ihminen, josta olen vastuussa.

Internet on julma paikka ja tänne laitettu aineisto saattaa jäädä pysyvästi joko nettiin tai jopa muiden ihmisten koneille. Ihmiset saattavat esiintyä kenenä tahansa, eikä koskaan voi tietää kuka blogia lukee tai mihin tarkoitukseen sen kuvia käytetään - lapsen kuvista puhuttaessa en tahdo edes ajatella. Juoru- ja "viihde"blogeissa ruoditaan jo jopa mammabloggareiden niin kovin "runsasta" juhlintaa, kirjoitukset ymmärretään väärin ja se saa aikaan täysin aiheettomia lastensuojeluilmoituksia. Facebookista löytyy feikkiprofiileja, joissa törmää eri blogeista kopioituihin masu- ja vauvakuviin. Houkuttelevaa.

En tiedä johtuuko ajatukset vainoharhaisuudesta ja meneekö ne ajan kanssa ohi, mutta tällä hetkellä tuntuu, että viimeistään beibin syntymän jälkeen blogin tulisi olla joko kokonaan suljettu tai vain 100 lukijan nähtävillä, jotta saisin varmasti mielenrauhan ilman, että joudun miettimään jokaisen kuvan ja lauseen kohdalla, uskallanko nyt todella laittaa sen koko kansan nähtäväksi ja milloin pysytellään meidän kohtuuden rajoissa. Onko täällä muita äiti-ihmisiä, joita hirvittää ipanansa puolesta?

22 kommenttia

 1. No minä itseasiassa lopetin blogini juurikin siinä pelossa, että uskaltaako nettiin laittaa kuvia sen enempää mitä satuin jo laittamaan. Seuraavia lapsia miettiessäni, en tahdo laittaa heistä yhtäkään kuvaa nettiin ja mun mielestä se on ihan ok. On myös ok, jos joku haluaa laittaa lapsestaan kuvia nettiin, mikäs minä olen tuomitsemaan. Mietin vaan, että kunpa minäkin olisin miettinyt noin suuresti asiaa, ennen kuin menin ja aloinkin sitten kuvia nettiin laittamaan. Loppujen lopuksi, olen onnellisempi näin kun kuvia en enää lisää(enkä kirjoita koko blogia enää) ja eniten mua pelotti just nää feikki profiilit, joihin lapsien ja mahojen kuvia lisätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. cirneklia,
   Joo ymmärsin hyvin miks halusit lopettaa blogin kirjoittamisen, mut musta on myös ihan hyväksyttyä, että äidit haluaa laittaa niitä kuvia nettiin. Mä oon niin koukuttunut bloggailuun 2,5 vuoden aikana, etten tahtois ihan kokonaankaan lopettaa, mutta ehkäpä tässä kuukausien aikana tulee jonkinlainen ajatus siitä, minkä kokee lopulta parhaaksi. :)

   Poista
 2. Juu, täällä on yksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ninjahero,
   Hei, ei sua kuulu hirvittää! Ansku pitää musta huolta. :)

   Poista
 3. Myös yksi huomio, kenelläkään ei ole oikeutta lisätä nettiin toisesta ihmisestä kuvia kysymättä lupaa. Saatikaan kuvien laittaminen pienestä ihmisestä nettiin, joka ei voi asiaan mitenkään vaikuttaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 16:26,
   Totta toikin, mut ne nyt on kaks täysin eri asiaa. Siinä vaiheessa, kun lapsen lupaa ei voida kysyä niin päätösvalta on totta kai meillä vanhemmilla ja sillon se on ihan täysin oikeutettua. :)

   Poista
 4. Mulla ehtona on ollut se että lapsesta ei laiteta mitään noloja kuvia, mitä et laittaisi itsestäsikään. Blogia aloin alunperin kirjoittelemaan siksi, että meillä on sukulaisia niin kaukana ja ajattelin että he voisivat mukavasti seurata meidän arkea blogini kautta. Se nyt kuitenkin vähä levähti käsistä kun lukijoita kertyikin :- D

  Onpa kuviani jo mukavasti kopsattu ja lisätty fb-feikkiprofiiliin ja esitelty omanaan. Kun näin kuvan, järkytyin ja teki mieli oksentaa. Silloin ajattelin että poistan koko blogin ja lopetan tän homman, niin kovasti tuli isku vasten kasvoja. Se oli mulle sellanen wakeup-call, ja siitä eteenpäin rupesin "vesileimaamaan" kuvat ja vähän rajoittamaan kuvien lisäilyä, joskaan sekään ei auta hevon helvettiä jos joku niitä kuvia tahtoo edelleen kopsata. Mutta anyway,jos olisin fiksu en olisi ikinä laittanut Neasta MITÄÄN kuvaa, mutta tehty mikä tehty.

  Sain kuitenkin koottua ajatukseni ja päätin jatkaa blogia, ei maailma siihen kopsattuun kuvaan kaatunut. Toki se on nyt poistettu yms, mutta luoja tietää mitä se hullu sillä vielä keksii tehdä. Onneksi se, että Nean kuva on kopioitu, ei satuta Neaa millään tavalla.

  Vähän kakspiippunen juttu toi kuvien lisääminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mia,
   Noita feikkiprofiileja on tehty yllättävän monta ja itse asiassa päälimmäisenä mielessä olikin se sun kohdalle sattunut tapaus. :/ Mä oon myös vesileimannut kuvia siitä asti, kun joku teki mun kuvilla profiilin Kuvakkeeseen.

   Sun kommentti oli jotenkin niin tyhjentävä enkä enää tiedä mitä muut sanoa niin mä nyt sitten vaan nyökyttelen, että juu juu, samaa mieltä kaikesta.. :D

   Poista
 5. Täällä uusi lukija! Ihana blogi sulla ja onnea perheenlisäyksestä! :) ite odottelen myös esikoista, la 2.10. Perustin blogini juuri raskautta Ja vauvajuttuja varten ja aion myös tulevaisuudessa kuvia laittaa, tietenkin katson tarkkaan millaisia kuvia, ei saa olla liian "paljastavia". Oon kyllä ihan samoja asioita pohdiskellu ja miettiny kun sä, tällä hetkellä haluun vaan uskoo sinisilmäsesti ettei mun kuvia tulla käyttämään väärin. Varmasti kuvien lisääminen loppuu heti jos löydän niitä väärästä paikasta! Tsemppiä ja onnea odotukseen! :)

  lauraa20.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura,
   Kiva kuulla, kiitos ja tervetuloa mukaan!

   Vaikka mä pyrin saamaan blogin sisältöön myös muuta kuin vauvahömppää niin tuleehan tää pikkumies automaattisesti olemaan suuressa osassa ihan vaan jo siitä syystä, että haluan säilöä tänne niitä vauva-ajan asioita, jotka oletettavasti lipuu ohi alta aikayksikön. Saa nähdä kuinka blogin lopulta käy, tuntuis niin kovin haikealta lopettaa se mikä on ollut osa mua jo hyvän aikaa.

   Poista
 6. Jos päädyt näyttämään blogisi vain tietyille ihmisille, oiskohan esim. facebook-profiililla mahdollista todistaa olevansa kiva normaali ihminen eikä mikään kuvien hyväksikäyttäjä? Oon lukenu sua pitkään ja tämä vauva-juttu kiinnostais kyllä kuulla ihan loppuun asti. JOS siis aiot edes blogata sinne asti. Itse ainakin oisin valmis vaikkapa facessa näyttämään sulle että en ole mikään hakkerikyyläpaska :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 20:51,
   Haha. :D Mutta joo, tottahan toki! Jos tästä kuukausien saatossa tulee suljettu niin kerään siinä vaiheessa linkit profiileihin ja tarkistan sieltä rekisteröitymis ajankohdan, kavereita ja muita juttuja niin varmasti anonyymeilläkin on mahdollisuus jatkaa seurailua. :)

   Poista
 7. Mä oon ekana lukemassa sitä salaista(kin) blogia! :)

  VastaaPoista
 8. sulla on tosi kiva banneri! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. piku,
   Mulla on vähän ristiriitaisia ajatuksia sen suhteen, mutta kiitos kuitenkin. :)

   Poista
 9. Mun mielestä blogia pystyy hyvin pitämään niinkin, että esimerkiksi ei lisää vaikka sit just lapsesta kuvia, jossa hänen kasvonsa näkyisivät kunnolla ym, mutta voi silti kirjottaa normaaliin tyyliin arkipäivän kuulumisia tai mitä nyt ylipäätään tahtoo kirjotiella. :) Näinkin saa yksityisyyttä kuvien suhteen pidettyä ihan hyvin. Jotenkin ei ajatus kulje tähän kellonaikaan ja selitän tosi huonosti, mut ehkä tajusit, haha. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 2:27,
   Joo ymmärsin. :D Mulle ominaista vaan on, että kerron/näytän kaiken tai en mitään, joten en tiedä miten hyvin mun kohdalla toteutuis. :)

   Poista
 10. tässä mä just yks päivä muistelin sun blogin alkuaikoja- tai siis sitä, kun alotin tän(/sun edellisen?) blogin lukemisen. olis tosi tyhjää olla ku ei voisikaan enää lukee sun juttuja täältä, jotka käsittelee monia asioita vähän sen pinnan altakin ja saa mut ittenikin ajattelee asioita vähän syvällisemmin :) munkin mielestä se vesileimaus ois hyvä idea. mullahan ei siis ole mitään vauvaa tai mitään tämmöstä, mutta valokuvauksesta kiinnostuneena ihmisenä minultakin on fb:stä yksi kuva kopioitu, ja nykyään sitten vesileimaan kaikki kuvani. paras vaihtoehto vesileiman tekemiseen on kyllä ehdottomasti se, että laittaa fontin mahdollisimman suureksi ja laittaa sen keskelle kuvaa, mutta laittaa fontin sen verran haalealla, ettei se peitä koko kuvaa vaan että siinä se näkyy himmeästi ja osoittaa kenen kuva se on, eikä sitä tekstiä saa myöskään rajattua pois :) mutta tietenkin oma on päätöksesi, mutta todellakin toivoisin että vielä jatkat! tsemppiä vaan jatkoon janna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 21:35,
   Heii, ei saa itkettää mua... :D Mutta siis, kiitos ihanasta kommentista! Saa nähdä miten käy, mut jos päätän blogin salata niin sullakin on kyllä taatusti mahdollisuus päästä lukemaan meidän juttuja. :) Siinä vaiheessa varmaan vaadin fb-profiilin ja pienet perustelut sille, miks pitäis lukijaksi päästä, ja niiden kautta sit valitsisin ne 100 tyyppiä, joten anonyymeilläkin on yhtä hyvät mahdollisuudet.

   Poista
  2. Anonyymi9/8/13 16:21

   no sehän kiva! :) minä seurailenkin jo sun ig:tä ja fb sivua! mutta ilmoittelethan sitten päätöksestäsi blogin suhteen niin kerkeän minäkin listoille?! :D

   Poista
  3. Anonyymi 16:21,
   Hehe, lupaan ilmotella ajoissa. :D

   Poista