29.9.2012

OLIPA KERRAN

Oon todennut miehen ja kotitöiden olevan mahdoton yhtälö, enkä yksinkertaisesti ymmärrä mikä siinä mättää. Kun on pölyä niin imuroidaan ja tiskikoneen ollessa täynnä puhtaita astioita, se tulee tyhjentää, hankalaa? Löydän itseni usein huutamasta yleistämisestä, enkä tahdo langeta itse samaan pahaan, mutta tuntuu, että lähes poikkeuksetta on täysin mahdotonta olettaa miehen tarttuvan mopin varteen pyytämättä. Meillä kotona saattaa pyöriä hirven kokoisia villakoiria nurkissa, tiskialtaassa voi olla Mount Everistinkin päihittävä tiskivuori ja mies vain makoilee sohvalla voivotellen, että kuinka likaista sitä taas onkaan. No herra on hyvä ja ottaa sen imurin kauniiseen käteen?

Tässä talossa ollaan siivoamatta tasan siihen asti, että mun omassa päässä alkaa nakertamaan se läävän keskellä asuminen, ja mitä tapahtuukaan, kun alan tekemään koneeseen tilaa likaisille astioille? Kuulen sohvalta sanat: "Pupu anna niitten olla, mä laitan ne kyllä". Aijaa, sullahan onkin ollut vaan viimeiset neljä päivää aikaa, mut tikkuakaan et oo ristiin pistänyt?  

Sillä välin kun oon tyhjentänyt ja täyttänyt tiskikoneen, sekä pyyhkinyt keittiöstä tasot, on herralla ollut aikaa tuijottaa TV:stä vaikka Voittosoittoa tai jotain muuta elintärkeää ohjelmaa. Olishan se nyt ihan käsittämättömän typerää siivota samaan aikaan vaikka vessaa, kun mä viipotan otsa hiessä ympäri muuta kämppää. Tässä vaiheessa luultavasti siirryn vaihtamaan degujen häkistä purut sun muut ja taatusti saan seuraa: pöydällä istuu kaksi kissaa, lattialla kaksi koiraa tuijottaa tekemisiäni ja eräs järjen jättiläinen - joskus mieheksikin kutsuttu - seuraa vieressä. Alkaa kieltämättä vähän nyppimään, että nääkin seitsemän veljestä kyttää nokka pitkänä sitä ähinää ja puhinaa, joten teen homman nopeesti ja siirryn seuraavaan.

Kipitän yläkertaan, mutta tällä kertaa saan ainoastaan kaksi seuraajaa: kissat jää pitämään siimahäntiä silmällä ja Apsu ei uskalla kiivetä rappusia. Alan vaihtamaan lakanoita ja mitäköhän tekee mies? Ryhtyy taatusti samaan hommaan. Kiitosta vaan, mutta pärjään ehkä yksinkin. Odotan hetken aikaa, kunnes on pakko kysyä, että voiskohan tää olento siivota sillä aikaa jotain muuta. Kyseinen kysymys on melkoinen riski terveydelle, koska kerta toisensa jälkeen kuulen lauseen, joka saa sapen kiehumaan.. Mies avaa suunsa ja vastaa kysyvästi "Mut eihän täällä oo enää mitään siivottavaa, paitsi imurointi?" - No ei, ei kyllä varmasti oo! Mitä luultavammin silmäni on siinä vaiheessa veren punaiset ja korvista nousee savua, joten kehotan miekkosta häipymään lähettyviltä ja nopeasti.

On kulunut puolitoista tuntia siitä, kun mies tokaisi talon olevan puhdas, ja mähän oon jo lähes loppusuoralla, painosanalla lähes. Tiskikone on tyhjennetty toistamiseen, pyykkikone pyörii ties monettako kertaa, WC on pesty, sekä lattiat imuroitu ja mopattu. Kello lähenee kahdeksaa ja saan vihdoin ja viimein ruuan uuniin, mutta eipähän tarvii siivota kenenkään muun ruuanlaitosta aiheutuneita jälkiä.

En kyllä käsitä, miten ykskään mies kykenee asumaan yksin, kun ne tuntuu tarvitsevan jonkinlaista äitihahmoa ihan sinne fossiili-ikään asti.. Ja taas löydän itseni märisemästä ja kirjoittamasta blogia puhtaalla raivolla niin, että koko tietokone sauhuaa. Ei saisi valittaa - mulla kun on vierellä loppujen lopuksi se aika ihana mies, jonka kanssa jakaa arki. <3

Notta sellainen olipa kerran! Ei mikään perus esittelypostaus, mutta tervetuloa nyt kuitenkin uuden blogin pariin (nyt ei leikitä enempää koodeilla) ja toivottavasti arki kiinnostaa, koska sitä täältä löytyy. Ehkä tullaan tutuiksi tässä pikkuhiljaa, jos ei vielä olla? Mä oon Janna ja tää on OSJM 2.0!

26 kommenttia

 1. Oon kyllä ihan samaa mieltä! <3

  VastaaPoista
 2. Et olis kyllä enempi asiaa voinu kirjottaa! Meillä se menee vielä nykyään niin, että imurointi yms. tapahtuu viikonloppusin, koska viikolla ei millään kerkeä/jaksa, ja kun mies on pois käytännössä joka ikisen viikonlopun, ni se on sitte ihan yksin mun hommaa, koska eihän se viikolla kerkeä sekään, ku töitten jälkeen pitää keretä pelaan änäriä ! Ollaan asuttu tässä nyt 4 vko ja sinä aikana se on tainnu pyykkiä pestä kerran, tiskikoneen tyhjentää kerran tai kaks, ja tiskannu se ei oo ainuttakaan kertaa (ku kattilat yms pitää käsin tiskaa). Miehet <3! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Janette,
   Meillä on ihan sama juttu, vaikka meitä onkin viikonloppuisin kotona kaksi. Allekirjoitan myös tän viimeisen asian.. Ei kyllä järki päätä pakota noilla!

   Poista
 3. Iha tällee selvennykseks kysyn, että tähä sie nyt jatkat kirjoittelemista? :D Ja ei, et saa ikinä lopettaa blogin pitämistä! (:<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. _Adaaa_,
   En vielä aikoihin lopeta. :-)

   Poista
 4. Kyl meillä tuo Janne on ihan ahkerasti suosiolla mukana siivouksessa sun muissa kotitöissä, ei taida olla ihan normaalia ? Tai sit oon vaan niin kamala ämmä et se ei uskalla olla siivoomatta ? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zeni,
   Mä en osaa olla A:lle vihanen, joten ihan turha koittaa komentaa kiukkusesti. Möh.

   Poista
 5. Haha meillä taas menee ihan toisin päin että mä vihaan siivoamista ja miestä kyllästyttää siivota mun jälkiä :D no joskus näinkin päin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I,
   Mä en enää pysty edes kuvittelemaan, että oisin siivoomatta tai joku muu siivois mun jälkiä.

   Poista
 6. Otan osaa rakas lapseni, useimmat miehet eivät kykene omatoimiseen siivoamiseen, edes vuosien koulutuksen jälkeenkään. Voisit tehdä siivouspäiväksi listan eri työvaiheista ja molemmat valitsisivat siitä vuorotellen itselleen tehtävän. Ja jotta miehen motivaatio pysyisi korkealla tarjoa olut esim. vessan siivouksen jälkeen:)

  Rakkaudella tee äiti

  P.S. Toi sun ruoka...onhan Anselmi vielä hengissä vai joutuiko uuniin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäki mä saan iteki kaljaa jääkaapist, toiseks oon sanonu et tekee listan, kolmanneks janna kitisee mulle et siivoon huonost, neljänneks en osaa kuulema siivot oikees järjestykses.

   Poista
  2. ninjahero,
   Siitä listasta vaan ei taida olla mitään hyötyä, kun toi ottais aina ne kaikkein helpoimmat työt ja mä oon kuitenkin kaks työtä edellä, kun kissojen vessa ja tyttöjen häkki on mun heiniä.

   Onks mun ruuassa jotain epäilyttävää!? :-( :-D Ihan löytyy kanaa, riisiä ja hemapaa, Ansku on yhtenä kappaleena (toistaseksi..)!

   Aleksi JJ,
   #1 Niinhän sä teet.
   #2 Lista on turha, koska ei tarkota, et kaikki paikat siivotaan lauantaisin.. Paikat siivotaan sillon kun ne on likasia, esimerkiks työtasot vaikka joka päivä.
   #3 ?
   #4 Kai se on sanomattakin selvää, et vaikkapa sit ne työtasot siivotaan ennen imurointia, koska muuten kaikki kissojen raksut ym. on lattialla ja pitää imuroida uudestaan..

   Järki päähän, rakas..

   Poista
 7. Oon niin samaa mieltä! Mun mies on kokki ja tekee IHANAA ruokaa, mut voi luoja sitä keittiötä sen jälkeen.. Helposti kuluu parikin tuntia sen kuuraamiseen seuraavana päivänä :s samaten just kaikki villakoirat, pupun jätökset ja muut, ei ne liiku jos mä en niitä liikuta. Nytkin tossa pöydällä on maljakossa pari päivää sitten kuolleita ruusuja ja oon päättäny nyt vaan odottaa, josko herra ite tajuais et noi ruusut ei enää oo elämänsä kunnossa ja heittäis ne pois :D mut ei, ei se ees huomaa. Ja sit se että tavaroita jätetään lojumaan ihan ihmeellisiin paikkoihin, mikä siinä on niin vaikeeta viedä ne takas?! Just vilkasin tv-pöydälle ja siinä komeilee pikaliimatuubi, jonka ei todellakaan kuuluis olla siinä.. En ees oo mikään pirttihirmu tai muutenkaan turhan tarkka siisteydestä, mut perusjutut ois ihan kivat osata -.-

  Mut joo, siihen arvosteluun :D tätä on vähän vaikea arvostella koska tosiaan vaan yks postaus, mut tän postauksen perusteella tykkäsin tosi paljon! Tällaiset samaistuttavat mielipidepostaukset on niin ihania, niihin voi itekin sit purkaa tunteita haha :) mut tosi hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosita,
   Voi ei, eipä kuullosta herkulta toikaan! Mä just mietin, että miehillä pitäis olla joku BB-talo ennen naisen (tai miehen) kanssa saman katon alle muuttoa, jotta ne oppis siellä ne perusasiat.

   Poista
 8. Tää on kyllä niin asiaa monien miesten kohdalla ja onpahan toi itellekki tullu tutuksi jossain määrin. Mutta hyvin kirjotettu kyllä! Toi otsikko pisti jo heti arvaamaan että mitä sieltä tulee! :-D

  Blogin ulkoasu miellyttää mun silmää suuresti, ei kyllä mitään valittamista tästä :-)


  http://m-a-r-j-a.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 9. Kerroit edellisessä blogissasi ett pikku pupusesi on perustanut blogin, kukahan tämä mahtaa olla saiskos ostetta?(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan saa yleistää, meillä se on Toni joka siivoo koko kämpän ku minä hengailen Vertin kanssa! <3

   Poista
  2. Anonyymi 18:01,
   Jep, eli Aleksi. http://ajjs-betterhalf.blogspot.fi

   Jenna,
   Te oottekin te..

   Poista
 10. Oon vissiin harvinaislaatunen mies, kun asun yksin ja teen silti ite ruokani, siivoan asuntoni ja siihen päälle vielä teen sitä ihan työkseni ja vielä tykkään molemmista edellämainituista. Lisäksi ärsyynnyn suunnattomasti kun naiset aina väittää ettei miehet osaa siivota tai tehä ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 19:38,
   Sä siis oot harvinaislaatuinen! Ja anteeks, mun tarkotus ei todellakaan ollut yleistää.. Sitä paitsi, suurin osa miehistä tekee todella hyvää ruokaa. :-)

   Poista
 11. Sopikaa, että siivoatte yhtä aikaa yhtä paljon, vaikka kerran viikossa. Jaatte hommat, ja kumpikin tekee hommansa. Kun toinen on valmis, auttaa hän toista. Voi tehdä vaikka listan asioista, jotka on tehtävä. Ihan turha on marttyyrimaisesti valittaa, että "toinen ei tajua". Jos se ei tajua, niin sano sille siinä vaiheessa, kun se ihmettelee et "eihän täällä oo enää mitään tekemistä". Tiskikone ym. kantsii hoitaa vuoron perään. Jos sinä aina teet sen, ei mies opi sitä varmaan koskaan tekemään. Tiiätkö, jos et laita asioita järjestykseen, vaan hoidat itse aina kaikki kotityöt, oppii mies siihen, että hänen _ei tarvitse_ tehdä mitään, ja asiat ikäänkuin hoituvat itsekseen. Siinä on aika pitkälti myös naisen oma vika, että työnjako menee väärin.

  Jos ei halua alistua perinteiseen kodinhengettären rooliin, on parasta tarttua härkää sarvista hyvissä ajoin. Ja ne asiat ei ratkea marttyyrimaisella uhrautumisella tms. Pitää keskustella, sopia yhteisen kodin käytänteistä ja molempien pitää huolta, että asia toimii. Jos miehesi ei näe sotkua tai ymmärrä siivota sitä, voit kertoa, mitä kannattaa tehdä. Pääset helpommalla kuin tekemällä kaiken loppuikäsi itse. Jossain vaiheessa se oppii.

  Meillä toimii hyvin se, että kerran viikossa siivotaan yhdessä. Mä en tykkää pyykätä enkä muutenkaan erityisesti siivota, ja mies tykkää. Mä taas tykkään tehdä ruokaa, siivota keittiön ja vessan, kierrättää yms, joten teen niitä enemmän. Pääasia on, että molemmat tekee vuorotellen. Kumpikin tiskaa vuorollaan, ja jos toinen lintsaa, hoitaa se kaks seuraavaa kertaa.

  Ja hei, kasvattakaa lapsenne (tyttönne ja poikanne) hoitamaan oma osuutensa. Se ei johdu kiveksistä, että ne ei tajua. Ne on todennäkösesti tottuneet siihen, että kodinhoito ei oo niitten hommaa, eikä ole oppinut näkemään niitä asioita. "Miehet ei vaan osaa" on vahingollinen ajatus alistuvalle kodinhengetärnaiselle. Se juuri ruokkii sitä, että "mun on pakko tehdä, koska toi toinen ei pysty". Tottakai pystyy! Naiset, tehkää asialle jotain!

  Neuvoja löytyy mm. Feministin käsikirjasta (kirjoittanut Rosa Meriläinen ja joku toinen). Ei oo raivofeminististä paatosta, sieltä löytyy vinkkejä esim. tasa-arvoiseen arkeen. Suosittelen lämpimästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi 20:51,
   Totta joka sana, mutta mielummin mä teen kaiken itsen kun jankkaan kerta toisensa jälkeen mitä pitää siivota.. Vaikka mä tekisin kaiken yksin sit seuraavat 50 vuotta.

   Ja joo, joskus tulevaisuudessa opetan lapset kyllä ihan pienestä pitäen siivoamaan ensin oman huoneen ja sitten yhteisiä tiloja + syömisen jälkeen astiat tiskiin ym.

   Ärsyttää olla iskällä vahtimassa pikkusiskoa ja -veljeä, kun veli lähtee pöydästä aina yhtäkkiä ja jättää kaiken just siihen - oletuksena tietenkin, että joku muu siivoaa ne sillä aikaa. Eikä oo kyllä kertaakaan päässyt siitä pälkähästä, että takaisin tullessa ne astiat olis kadonnut. Kamala sisko. :-)

   Poista